Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > După o lună de lupte grele în Sicilia, germanii încep să părăsească insula și plănuiesc organizarea unei defensive în peninsulă
Articole online

După o lună de lupte grele în Sicilia, germanii încep să părăsească insula și plănuiesc organizarea unei defensive în peninsulă

sicilia

După o lună de lupte grele în Sicilia, germanii încep să părăsească insula și plănuiesc organizarea unei defensive în peninsulă

În timp ce britanicii doreau să continue o ofensivă împotriva Italiei după capturarea Tunisiei de către aliați, partenerii lor americani erau mai puțin entuziaști.

Invazia Siciliei, prima parte a planului, a fost o întreprindere masivă – în Europa, a doua doar după Ziua Z – care a implicat 2.600 de nave aliate și un sprijin aerian susținut. Forța de invazie a fost alcătuită din două armate – Armata a șaptea americană și Armata a opta britanică – și, odată ajunși la țărm, Aliații au înaintat în încercarea de a distruge și captura unitățile Axei de pe insulă.

Puținele trupe germane din Sicilia au fost rapid întărite, ajungând la un total de patru divizii de elită, împreună cu o forță italiană substanțială. Comandați de feldmareșalul Albert Kesselring, germanii au folosit cu îndemânare terenul muntos al insulei pentru a desfășura o operațiune de întârziere eficientă.

Aliații, în special britanicii, au avansat cu prudență împotriva germanilor. Deși Hitler a insistat ca Sicilia să fie păstrată cu orice preț, Kesselring și-a dat seama în curând că trebuie să abandoneze insula, în caz contrar, formațiunile sale germane și valoroasele lor arme și echipamente vor fi pierdute în favoarea Aliaților. În noaptea de 11 spre 12 august, germanii au început o retragere bine executată, în urma căreia 40.000 de soldați germani și 60.000 de soldați italieni au trecut pe continent, cu obstacole minime din partea aliaților.

La 11 august 1943, forțele germane încep o evacuare de șase zile a insulei italiene Sicilia

Germanii au menținut o prezență în Sicilia încă din primele zile ale războiului. Dar odată cu sosirea generalului George S. Patton și a Armatei a 7-a și a generalului Bernard Montgomery și a Armatei a 8-a, germanii nu și-au mai putut menține poziția. A început cursa pentru Strâmtoarea Messina, corpul de apă de 3,5 km lățime care despărțea Sicilia de Italia continentală. Germanii trebuiau să iasă din Sicilia și să ajungă în peninsula italiană. În timp ce Patton ajunsese deja la obiectivul său, Palermo, capitala Siciliei, la 22 iulie (cu o primire de erou, deoarece sicilienii erau mai mult decât fericiți să vadă sfârșitul dominației fasciste), Montgomery, hotărât să le ia fața germanilor la Messina, nu și-a atins obiectivul la timp. Divizia germană 29 Panzergrenadier și Corpul 14 Panzer au fost aduse din Africa cu unicul scop de a încetini progresul Aliaților și de a permite grosului forțelor germane să părăsească insula. Tactica de amânare a reușit. În ciuda bombardamentelor intense asupra căilor ferate care duceau la Messina, germanii au ajuns la strâmtoare pe 11 august.

Timp de șase zile și șapte nopți, germanii au condus 39.569 de soldați, 47 de tancuri, 94 de tunuri grele, 9.605 vehicule și peste 2.000 de tone de muniție pe continentul italian. (Ca să nu mai vorbim de cei 60.000 de soldați italieni care au fost, de asemenea, evacuați, pentru a evita capturarea de către Aliați).

Deși Statele Unite și Marea Britanie reușiseră să cucerească Sicilia, germanii erau acum întăriți și puternic aprovizionați, ceea ce a făcut ca lupta pentru Roma să fie mai problematică.

Registration

Aici iti poti reseta parola