Lew Ayres, actorul principal din „Nimic nou pe frontul de vest” a fost un pacifist în viața reală
Lungmetrajul original din 1930 îl are în rolul lui Paul Bäumer pe actorul american Lew Ayres. Pentru un film care este atât de vădit anti-război, poate că nu ar trebui să fie surprinzător faptul că starul a fost de fapt un personaj care a refuzat să lupte în cel de-al Doilea Război Mondial.
Nimic nou pe frontul de vest (1930)
Când Lew Ayres a fost distribuit pentru rolul lui Paul Bäumer în Nimic Nou pe Frontul de Vest, era în esență un necunoscut. Avusese un singur rol înainte, The Kiss (1929), care fusese cel mult mediocru.
A fost atât de convingător în rolul lui Bäumer încât Ayres a devenit unul dintre cei mai populari bărbați de la Hollywood în anii următori. A semnat contracte cu Universal, Fox Films și Paramount Pictures, cu care a produs numeroase filme.
Ayres a fost considerat „un simbol al gospodăriei în întreaga națiune, întruchipând tot ceea ce era bun, decent și integru – și american”. Ceea ce oamenii nu știau, însă, era că acesta avea o înclinație importantă către filosofie, studiind totul, de la budism la creștinism. Era vegetarian și credea că „războiul este cel mai mare păcat”.
Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial, acest lucru a cauzat, evident, o problemă
Conscripția militară obligatorie a fost promulgată în Statele Unite în 1942, iar Lew Ayres s-a trezit curând cu o alegere. El și-a amintit într-un interviu:
„Îmi voi aminti mereu acel formular pe care mi l-a trimis guvernul. Avea două pătrățele: prima pentru a marca dacă aș accepta viața militară, iar a doua dacă aveam obiecții”.
El a ales să marcheze a doua, deoarece „dorea să salveze vieți, nu să le ia”. Simțea că a lua armele l-ar face să „trăiască într-un coșmar de ipocrizie”, din cauza convingerilor sale personale.
Mulți se grăbesc să atribuie rolul său din „All Quiet on the Western Front” faptului că a devenit pacifist, dar el a declarat ulterior, într-un interviu acordat Los Angeles Times, că nu a fost așa. El a precizat că filmul nu i-a influențat poziția, dar că „a fost prima dată când am ajuns să înțelegem inamicul ca pe cineva cu aceleași vieți, valori, nevoi ca ale noastre. Când moare orice om, mori și tu puțin”.
Deși dorea să lucreze ca medic, Ayres a fost clasificat incorect și a trebuit să lucreze într-un lagăr timp de câteva luni înainte de a fi transferat în Pacific, unde a servit ca medic.
Efectele carierei lui Lew Ayres
Lew Ayres a servit în timpul invaziei din Leyte la unul dintre spitalele de evacuare și a fost decorat cu trei stele de luptă. La fel ca și ceilalți, a ajuns la țărm într-un vehicul amfibiu. Și-a amintit de tensiunea care radia printre oameni și a decis să încerce să ajute la ridicarea moralului grație talentului său actoricesc.
Nu numai că a muncit din greu pentru a salva viețile concetățenilor săi, dar Ayres nu a profitat de pe urma serviciului său. Și-a donat întregul salariu Crucii Roșii. Acest lucru a avut puține consecințe când a fost vorba de cariera sa. Sursele spun că a fost evitat atât de fani, cât și de Hollywood, multe cinematografe refuzând chiar să difuzeze filmele în care a jucat.
Aceste atitudini s-au schimbat încet-încet de-a lungul anilor, odată ce Ayres a demonstrat că era dispus să muncească din greu ca medic, iar actorul a fost primit înapoi în industrie la sfârșitul războiului.
Deși a primit un Oscar pentru rolul din Johnny Belinda (1948), Ayres nu a fost niciodată angajat cu adevărat pentru roluri în filme importante. Când a fost întrebat despre criticile pe care le-a primit pentru pacifismul său, el a spus:
„Nu m-am putut supăra pe niciunul. Fiecare avea propriul punct de vedere și puteam să-l înțeleg”.