Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un împărat african din secolul al XIV-lea rămâne cea mai bogată persoană din istorie
Articole online

Un împărat african din secolul al XIV-lea rămâne cea mai bogată persoană din istorie

Mansa Musa

Un împărat african din secolul al XIV-lea rămâne cea mai bogată persoană din istorie

Musa a devenit conducător al Imperiului Mali în 1312, preluând tronul după ce predecesorul său, Abu-Bakr al II-lea, pentru care servise ca „adjunct”, a dispărut într-o călătorie pe mare pentru a găsi marginea Oceanului Atlantic. Domnia lui Musa a venit într-o perioadă în care națiunile europene se luptau din cauza războaielor civile și a lipsei de resurse. În acea perioadă, Imperiul Mali a înflorit datorită resurselor naturale ample, precum aurul și sarea.

Iar sub domnia lui Musa, prosperul imperiu s-a extins pe o porțiune considerabilă din Africa de Vest, de la coasta atlantică până la centrul comercial din interiorul țării, Timbuktu, și părți din deșertul Sahara. Pe măsură ce teritoriul a crescut în timp ce Musa se afla pe tron, a crescut și poziția economică a cetățenilor săi.

Abia în 1324, lumea din afara granițelor din Mali a avut ocazia să vadă bogăția imensă a regelui. Musulman devotat într-o comunitate majoritar musulmană, Musa a pornit într-o călătorie spre Mecca. Dar regele nu a călătorit de unul singur.

Călătoria, care avea să se întindă pe o distanță estimată la 6.000 de kilometri, a fost parcursă de Musa și de o caravană care includea zeci de mii de soldați, sclavi și preoți, îmbrăcați în mătase persană și purtând bastoane de aur. Deși înregistrările privind numărul exact de persoane care au participat la călătorie sunt rare, convoiul care l-a însoțit pe Musa a mărșăluit alături de cămile și cai care transportau sute de kilograme de aur.

Bineînțeles, acest spectacol a fost remarcat de locuitorii din teritoriile prin care Musa a trecut – la urma urmei, un grup atât de masiv era imposibil de trecut cu vederea.

Impactul pe care împăratul l-a lăsat asupra poporului egiptean avea să fie discutat mai mult de un deceniu

Ajuns la Cairo, caracterul lui Musa a fost pus în evidență pe deplin în timpul întâlnirii sale cu conducătorul orașului Cairo, al-Malik al-Nasir. Potrivit textelor istoricului antic Shihab al-Umari, Musa a fost întâmpinat la Cairo de un subordonat al lui al-Nasir, care l-a invitat să se întâlnească cu „colegul monarh”. Musa a refuzat propunerea, susținând că se afla doar în trecere în pelerinajul său la Mecca.

Motivul a devenit în curând clar pentru spectatori. „Mi-am dat seama că audiența îi repugna, pentru că ar fi fost obligat să sărute pământul și mâna sultanului”, a declarat un bărbat pe nume emir Abu, după cum se relatează în documente. „Am continuat să îl ademenesc, iar el a continuat să se scuze, dar protocolul sultanului cerea să îl aduc în prezența regală, așa că am continuat până când a fost de acord.”

Întâlnirea a devenit conflictuală atunci când Musa a refuzat să sărute picioarele sultanului și s-a calmat abia după ce Musa a ales să îl salute cum se cuvine pe al-Nasir. În urma unei conversații între cei doi bărbați, al-Nasir i-a oferit cazare lui Musa și tuturor celor care îl însoțeau, iar Musa, la rândul său, a lăsat o parte din averea sa în Egipt.

De la piețele din Cairo, la birourile regale și până la oamenii săraci care i-au ieșit în cale în Egipt, generozitatea lui Musa și cumpărarea de bunuri străine au lăsat străzile pline de aur – o resursă foarte apreciată și în lipsă. Oamenii au fost încântați – cel puțin la început. Deși bine intenționat, darurile de aur ale lui Musa au depreciat de fapt valoarea metalului în Egipt, iar economia a fost afectată în mod semnificativ. A fost nevoie de 12 ani pentru ca comunitatea să își revină.

Dar călătoria regelui nu s-a rezumat doar la a dărui. În timpul călătoriei sale, a dobândit teritoriul Gao în cadrul regatului Songhai, extinzându-și teritoriul până la marginea sudică a deșertului Sahara, de-a lungul râului Niger. El avea să aibă un imperiu care se întindea pe mai multe teritorii, inclusiv Senegal, Gambia, Guineea, Niger, Nigeria, Ciad și Mauritania din zilele noastre, pe lângă Mali.

Cu toate acestea, Gao ar avea o importanță deosebită pentru rege. Acest teritoriu, aflat în actualul Mali, este locul unde Musa ar fi construit una dintre mai multe moschei după ce și-a încheiat Hajj-ul. Timbuktu a fost, de asemenea, un oraș important pentru regele bogat, care și-a folosit averea pentru a construi școli, universități, biblioteci și moschei acolo. În acest centru comercial în plină expansiune, Musa a comandat Moscheea Djinguereber, un loc renumit construit din cărămizi de lut și lemn care a rezistat testului timpului, rămânând activ de peste 500 de ani.

Vestea despre bogăția și influența lui Musa s-a răspândit dincolo de Africa abia după călătoria sa la Mecca. Poveștile despre convoiul său uriaș și despre generozitatea sa au continuat să fie transmise mult timp după moartea sa, despre care se crede că a avut loc cândva între 1332 și 1337. La sfârșitul secolului al XIV-lea, Musa a fost desenat în Atlasul catalan din 1375, o resursă importantă pentru navigatorii din Europa medievală. Creat de cartograful spaniol Abraham Cresques, atlasul îl înfățișa pe Musa așezat pe un tron cu un sceptru și o coroană de aur, ținând în mână o pepită de aur.

Mansa Musa

De la abundența de resurse naturale pe care le-a cultivat până la creșterea și dezvoltarea comunităților pe care le-a lăsat în urmă, Musa are o legendă care ar putea să pună în dificultate pe oricine. În ceea ce privește bogăția, este aproape imposibil de cuantificat bogățiile pe care Musa le-a avut în timpul vieții sale. Vastitatea terenurilor și a proprietăților materiale ale lui Musa, a explicat în Time profesorul asociat de istorie de la Universitatea din Michigan, Rudolph Ware, pare de-a dreptul de neînțeles astăzi: „Imaginați-vă cât de mult aur credeți că ar putea deține o ființă umană și dublați-l, asta este ceea ce toate relatările încearcă să comunice”, a spus el. „Acesta este cel mai bogat om pe care l-a văzut cineva vreodată”.

Registration

Aici iti poti reseta parola