Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dacii și geții în secolul I p. Chr.
Articole online

Dacii și geții în secolul I p. Chr.

daci

Dacii și geții în secolul I p. Chr.

Răspunsul romanilor a fost de a organiza la rândul lor expediții la nordul Dunării, expediții cu caracter punitiv. Mai apoi, pentru a efiecintiza munca, au urmat trei direcții în combaterea atacatorilor: i-au dislocat pe geţi la sud de Dunăre, unde erau mai uşor de supravegheat, au capturat ostateci din rândul aristocraţiei, care deveneau garanți ai păcii, și au cerut plata unor subsidii. Toate aceste mijloace de represiune sunt atestate de izvoarele epigrafice sau literare.

Știm de la Strabon că Aelius Catus a strămutat de la nord de Dunăre în Tracia 50.000 de geţi. Acțiunea ar fi avut loc în primul deceniu al sec. I p. Chr. Ca răspuns, geții atacă de mai multe oricetăţile din Pont. Informații despre aceste atacuri avem de la poetul exilat aici, Ovidiu. Potrivit acestuia geţii au atacat mai întâi cetatea Aegyssus (Tulcea) prin anul 12 p. Chr., iar mai apoi, în anul 15, cetatea Troesmis pe care au cucerit-o, fiind apoi respinşi de către Pomponius Flacus (legatul Moesiei), căruia i s-ar fi datorat liniștea la Dunăre. Intensitatea atacurilor în Dobrogea se diminuează după anul 46 p. Chr. când Dobrogea intră sub stăpânire romană, fiind integrată provinciei Moesia.

Informații mai există din această perioadă și de un anumit rege dac, Scoryllo, pomenit de Frontinus. Se consideră în general că acest nume este dacic,s fiind consemnat şi de alte două inscripții. Este vorba de o ştampilă de pe un vas descoperit la Sarmizegetusa Regia (Decebalus per Scorillo) şi de o inscripție descoperită la Aquincum. Potrivit lui Frontinus, acest Scorillo este contemporan cu un război civil care s-a desfășurat la Roma, care nu poate fi altul decât cel din 68-69, deci de pe vremea lui Nero. Frontinus ne dă de înţeles că Scoryllo a fost foarte înțelept şi a evitat să se amestece în acest război civil, de teamă că implicarea sa ar fi putut aduce răzbunarea romanilor.
Istoria relațiilor cu romani e cunoscută prin intermediul epigrafiei. De pildă, inscripția de la Tibur este un elogiu funebru adus lui Plautius Silvanus Aelianus, guvernator al Moesiei în perioada 60-68, care a strămutat 100.000 de transdanubieni împreună cu copiii, soţiile, principii şi regii lor. Cu această ocazie i-ar fi fost înapoiat unui rege dac fratele care fusese prizonier al romanilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola