Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Două agenții de informații puțin cunoscute îi ajută pe partenerii americani să supravegheze forțele din prima linie ale Rusiei și Chinei
Articole online

Două agenții de informații puțin cunoscute îi ajută pe partenerii americani să supravegheze forțele din prima linie ale Rusiei și Chinei

CIA

Două agenții de informații puțin cunoscute îi ajută pe partenerii americani să supravegheze forțele din prima linie ale Rusiei și Chinei

Oricât de importante ar fi CIA și NSA, acestea sunt doar o parte dintr-o rețea de 18 agenții și departamente care se concentrează pe colectarea, analiza și distribuirea de informații, după cum relatează Insider

Comunitatea serviciilor de informații din SUA, așa cum este cunoscută rețeaua, este o organizație mare și complicată, care a prins contur în ultimii 40 de ani, reflectând schimbările din domeniul tehnologiei și amenințările globale.

Evenimentele recente au arătat că aceste agenții mai puțin cunoscute pot avea un efect direct, chiar deosebit de mare, asupra modului în care guvernul SUA evaluează și reacționează la crizele din întreaga lume.

Agenții de informații mai puțin cunoscute

Răspunsul SUA la războiul Rusiei din Ucraina a scos din umbră Agenția Națională de Informații Geospațiale (NGA) și Biroul Național de Recunoaștere.

NGA este responsabilă pentru colectarea și analiza informațiilor geospațiale – adică informații despre obiecte și activități de pe Pământ – și pentru distribuirea acestora în sprijinul factorilor de decizie politică, al altor agenții de informații, al armatei și al forțelor de ordine.

NRO construiește și operează sateliți de spionaj și stații terestre cu ajutorul cărora își desfășoară misiunea principală: colectarea de imagini și de informații pentru a completa și sprijini activitatea altor agenții de informații americane.

Resursele SUA și amploarea intereselor sale îi permit să aibă organizații separate dedicate unor forme specifice de colectare de informații. În acest sens, NGA și NRO sunt unice, iar capacitățile lor sunt foarte apreciate în cadrul ecosistemului de informații al SUA și în rândul aliaților SUA.

Pe măsură ce planurile președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina au căpătat amploare în toamna anului 2021, NRO și NGA urmăreau îndeaproape acumularea armatei ruse de-a lungul granițelor Ucrainei.

După ce Putin și-a dezlănțuit forțele, aceste agenții au continuat să urmărească și să analizeze progresele rusești, oferind factorilor de decizie informații valoroase despre progresul și starea mașinii de război rusești.

Factorii de decizie politică din SUA au folosit fără precedent aceste informații, împărtășind planurile și intențiile forțelor rusești și ale liderilor acestora cu aliații. Acest schimb de informații a ajutat la crearea de sprijin pentru cantitatea mare de asistență militară pe care SUA și aliații săi au furnizat-o Ucrainei, adesea în timp scurt.

În multe privințe, NRO și NGA sunt agenții dependente una de cealaltă. NRO planifică, proiectează, construiește și operează sateliții pe care NGA îi folosește pentru a obține informații. Sateliții NRO au mulți clienți, dar NGA este probabil cea mai dependentă de sateliții operați de NRO.

Capacitățile NGA includ capacitatea de a determina compoziția clădirilor sau a obiectelor de la sol, ceea ce este valoros din mai multe motive. Aceasta ar putea permite planificatorilor militari să selecteze cea mai eficientă muniție pentru o lovitură de precizie sau să determine cantitatea exactă de explozibili de care au nevoie trupele de la sol pentru a sparge ținta în timpul unui raid.

NGA operează unele dintre cele mai avansate programe de recunoaștere facială de pe planetă

Acesta poate efectua analize ale tiparelor umane și chiar poate măsura mersul și dimensiunile corporale ale unui individ. NGA este, de asemenea, expert în analiza imaginilor pe toate timpurile, bazându-se pe o combinație de senzori hiperspectrali și multispectrali montați pe sateliți și sisteme aeriene fără pilot.

NGA colaborează, de asemenea, cu țări străine. În urma semnării unui acord militar cu India la sfârșitul anului 2020, de exemplu, NGA a fost autorizată să „facă schimb de informații fundamentale” cu New Delhi.

La acea vreme, India era blocată într-o confruntare cu China de-a lungul graniței lor disputate din Himalaya, iar acordul a permis SUA să facă schimb de date topografice, nautice și aeronautice.

Misiunea bin Laden

Puțini știu că NGA a jucat un rol-cheie în Operațiunea „Neptune’s Spear”, misiunea de operațiuni speciale care l-a ucis pe liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, în mai 2011.

Analiștii NGA au colaborat cu SEALs din cadrul Naval Special Warfare Development Group – cunoscut anterior sub numele de SEAL Team 6 – pentru a cartografia complexul în care se ascundea cel mai căutat terorist din lume.

Analiștii NGA au creat reprezentări tridimensionale ale complexului folosind imagini și tehnologie radar cu laser, au analizat datele provenite de la dronele RQ-170 care au orbitat complexul și au urmărit momentele zilnice ale persoanelor din complex pentru a determina cine se afla acolo.

De asemenea, agenția i-a ajutat pe „Night Stalkers” din Regimentul de elită 160th Special Operations Aviation Regiment să creeze simulatoare de zbor care au fost esențiale pentru capacitatea lor de a pilota elicopterele MH-60 – o versiune secretă și invizibilă a Black Hawk – până la țintă fără a fi detectați.

Registration

Aici iti poti reseta parola