Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Doi agenți chinezi au încercat să mituiască un agent FBI sub acoperire cu 61.000 de dolari în Bitcoin în încercarea de a fura informații clasificate
Articole online

Doi agenți chinezi au încercat să mituiască un agent FBI sub acoperire cu 61.000 de dolari în Bitcoin în încercarea de a fura informații clasificate

FBI

Doi agenți chinezi au încercat să mituiască un agent FBI sub acoperire cu 61.000 de dolari în Bitcoin în încercarea de a fura informații clasificate

He Guochun și Wang Zheng au oferit unui angajat guvernamental anonim 61.000 de dolari în Bitcoin pentru informații secrete privind urmărirea penală a unei mari firme chineze de telecomunicații, au declarat procurorii. Cei doi au crezut că au reușit să îl recruteze cu succes pe angajat să lucreze pentru guvernul chinez, a adăugat Departamentul de Justiție.

Cu toate acestea, angajatul cu care cei doi au ținut legătura era un agent FBI sub acoperire, au declarat procurorii federali, potrivit unei plângeri depuse la Districtul de Est din New York.

Plângerea susține că cei doi au încercat să obțină memoriul de strategie al DOJ, informații confidențiale despre martori și probe de proces. De asemenea, plângerea susține că cei doi au încercat să afle dacă eventualele noi acuzații vor fi formulate împotriva companiei de telecomunicații.

În timp ce compania în cauză nu a fost numită, consensul în rândul presei occidentale este că detaliile cazului prezintă similitudini cu ancheta americană asupra gigantului chinez din domeniul electronic Huawei.

Procurorii federali investighează firma în legătură cu acuzațiile că ar fi furat secrete comerciale de la companii de tehnologie din SUA. De asemenea, se investighează dacă Huawei a indus în eroare băncile cu privire la operațiunile sale comerciale din Iran, țară sancționată de SUA.

Huawei a pledat nevinovat la aceste acuzații

Wang și He sunt amândoi acuzați de tentativă de obstrucționare a unei urmăriri federale. He este, de asemenea, acuzat de două capete de acuzare pentru spălare de bani din cauza mitei de 61.000 de dolari, se arată în plângere. Ambii bărbați sunt încă în libertate, a precizat DOJ.

Procurorii au declarat că cei doi i-au plătit agentului dublu al FBI aproximativ 14.600 de dolari în bijuterii, transferuri bancare și numerar începând din septembrie 2017. Aceste plăți au fost pentru chestiuni separate care nu aveau legătură cu cazul firmei de telecomunicații, susține plângerea.

Luni, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a dat publicității, de asemenea, informații despre un alt caz în care sunt implicați inculpați acuzați că au lucrat ca agenți chinezi în SUA. Acest al doilea caz implică șapte cetățeni chinezi acuzați că au hărțuit și amenințat un rezident american, în încercarea de a constrânge această persoană să se întoarcă în China.

„Departamentul de Justiție nu va tolera încercările oricărei puteri străine de a submina statul de drept pe care se bazează democrația noastră”, a declarat Garland.

Reprezentanții Huawei nu au răspuns imediat solicitării Insider de a face comentarii.

Registration

Aici iti poti reseta parola