Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Donald Trump vrea un scut „impenetrabil” precum Iron Dome. Planul acestuia în cazul în care va câștiga viitoarele alegeri
Articole online

Donald Trump vrea un scut „impenetrabil” precum Iron Dome. Planul acestuia în cazul în care va câștiga viitoarele alegeri

donald trump

Donald Trump vrea un scut „impenetrabil” precum Iron Dome. Planul acestuia în cazul în care va câștiga viitoarele alegeri

Nu este clar dacă Trump vrea ca sistemul Iron Dome să apere orașele americane sau dacă dorește un nou scut conceput special pentru amenințările hipersonice. Oricum ar fi, planul său pentru o apărare „impenetrabilă” este nerealist, a declarat un expert în apărare antirachetă pentru Insider.

Iron Dome nu este conceput pentru a se apăra împotriva acestui tip de amenințare. Acesta protejează o zonă mică de proiectile mai puțin avansate, cum ar fi rachetele și artileria de joasă altitudine și cu deplasare lentă. Iar un nou scut menit să învingă toate amenințările de nivel superior ar fi o întreprindere masivă care aproape sigur ar avea în continuare lacune.

Donald Trump a declarat că un scut este necesar deoarece retorica în jurul armelor nucleare și a războiului a crescut de când a părăsit mandatul, susținând în mod inexact că astfel de amenințări nu au avut loc niciodată în timpul președinției sale, dar că acum se înmulțesc pentru că alte țări „nu au niciun respect” pentru administrația Biden. Președinția sa a început cu amenințări nucleare din partea Coreei de Nord și, în timpul acesteia, Rusia a dezvăluit o suită de superarme nucleare în curs de dezvoltare.

Trump nu a oferit detalii despre noile amenințări, dar atât președintele rus Vladimir Putin, cât și liderul nord-coreean Kim Jong-un au făcut mai multe remarci provocatoare și amenințătoare cu privire la posibila utilizare a armelor nuclea.

Trump a susținut că un posibil al treilea război mondial ar fi o „catastrofă” care ar eclipsa cele două războaie mondiale anterioare. Pentru a proteja SUA de o astfel de amenințare ipotetică, fostul președinte a declarat că SUA trebuie să fie protejate de un „dom impenetrabil” și, în cazul în care va câștiga realegerea în 2024, va construi un „scut antirachetă de ultimă generație, de ultimă generație, așa cum Israelul este protejat acum de Iron Dome”.

O apărare pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și artilerie de mici dimensiuni

Cupola de Fier a Israelului este concepută pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acțiune și artileria care aterizează în zone civile, folosind o rețea de radare și lansatoare de rachete. Desfășurat pentru prima dată în 2011, Iron Dome este susținut de SUA și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume.

Fiecare interceptor Iron Dome costă aproximativ 20.000 de dolari și poate intercepta proiectilele lansate de la peste 40 de mile distanță care se îndreaptă spre o zonă sensibilă sau populată. Proiectilele sunt lansate de o baterie, care lucrează cu sisteme de avertizare timpurie ghidate de radar pentru a identifica potențialele amenințări.

O singură baterie conține mai multe lansatoare, fiecare dintre acestea putând găzdui până la 20 de interceptoare Tamir, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). O singură baterie – care constă dintr-un radar și un sistem de gestionare a luptei și a cărei producție este estimată la 100 de milioane de dolari – poate apăra o porțiune de teritoriu de aproape 60 de mile pătrate, iar mai multe sunt împrăștiate în Israel.

Iron Dome este excelent, dar exact acest tip de apărare nu va avea neapărat aceeași eficiență asupra SUA. Este foarte diferit să aperi o țară mică în loc de un continent mare, a declarat pentru Insider Ian Williams, director adjunct al Proiectului de apărare antirachetă de la CSIS. Israelul are mai puțin de 9.000 de mile pătrate, în timp ce SUA se întinde pe o suprafață uriașă de 3,7 milioane de mile pătrate.

Registration

Aici iti poti reseta parola