Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Donald Trump revine la butoane! Nici invazia rușilor nu-l mai salvează pe Joe Biden
Articole online

Donald Trump revine la butoane! Nici invazia rușilor nu-l mai salvează pe Joe Biden

Trump-Biden

Democrații par condamnați la alegerile de la jumătatea mandatului

Lui Joe Biden pare să i se aplice o veche expresie golănească: poți să-i dai și cu frișcă, ce e mort nu se mai mișcă. În ciuda confruntării cu Putin, liderul american se bucură de din ce în ce mai puțină încredere pe plan intern.

Sondajul național, realizat pe 21 și 22 martie (la aproape o lună de la intrarea trupelor lui Putoin în Ucraina), a constatat că 54% dintre americani dezaprobă modul în care își îndeplinește mandatul. Motivele par să fie- inflația ridicată, creșterea prețului carburanților și eșecul geopolitic manifestat prin invazia Rusiei în Ucraina și alianța dintre Rusia și China.

Gradul de aprobare al lui Biden, în scădere cu trei puncte procentuale față de săptămâna anterioară, este practic același cu cel al predecesorului său republican, Donald Trump, ambii fiind la 40% la mijlocul lunii martie, în al doilea an de mandat.
Respondenții la sondaj au menționat economia drept principala lor preocupare, urmată de război și conflicte străine.

Popularitatea lui Biden a început să scadă la mijlocul lunii august după retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan.

Prăpastie politică între democrați și republicani

În timp ce 77% dintre democrații autoidentificați spun că îi aprobă performanța la locul de muncă, numai 10% dintre republicanii autoidentificați sunt de aceeași părere. E mare jale pentru democrați și în ceea ce-i privește pe independenți. Numai 27% dintre aceștioa îi acordă actualului președinte un rating pozitiv.

Democrații dețin majorități fragile în Camera Reprezentanților și în Senat. Pierderea uneia dintre camere ar putea bloca agenda legislativă a lui Biden. Sunt multe voci care spun că democrații vor pierde atât Senatul, cât și Camera REprezentanților, iar Donald Trump, care este în controlul deplin al Partidului Republican, va transforma ultimii doi ani de mandat într-un coșmar pentru Biden.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervioevat un total de 1.005 adulți, inclusiv 432 de democrați și 366 de republicani. Intervalul de credibilitate este de 4 puncte procentuale.

Registration

Aici iti poti reseta parola