România cu ochii spre Răsărit
Lovitura de stat de la 23 august 1944 a reprezentat acțiunea prin care România și-a deschis porțile înspre regimul comunist. Regele Mihai decide să îl demită și să îl aresteze pe Ion Antonescu, prim-ministru al României la acea vreme. “Vă voi adăposti și acum, dar în beciu. Domnilor, sunteți arestați!”, avea să spună Regele Mihai înainte de a-l aresta pe Ion Antonescu.
În locul său, a fost chemat generalul Constantin Sănătescu, însărcinat cu formarea unui nou guvern, care a negociat semnarea unui armistițiu cu Uniunea Sovietică. Obligația României a fost de a plăti despăgubirile de război, să accepte pierderile teritoriale din 1940 (Basarabia și Bucovina de Nord) și să acorde comuniștilor funcții importante în stat.
Începând cu 31 august 1944, armata sovietică intră în România, urmând să ocupe întreaga țară. De la acea dată, orice guvern format era impus de Moscova, majoritari fiind membri comuniști. Chiar dacă Regele Mihai a ajutat Uniunea Sovietică în acest demers, a rămas pentru aceștia un ghimpe în coastă, fiind obligat să abdice în 1947 pentru a nu împiedica instaurarea regimului comunist în România.
Implicarea mișcării legionare
Însă, acțiunea de înlăturare a lui Ion Antonescu avea să fie cunoscută de legionari cu puțin timp înainte. Un document al Arhivei Securității scoate la iveală informațiile pe care mișcarea legionară a lui Horia Sima le cunoștea, privind demersul politicii interne și externe a României.
Costea Iosif a declarat în 1963, în Penitenciarul Aiud, că: “ Îngrozit de ravagiile războiului civil din Iugoslavia, m-am întors cu hotărîrea fermă de a lua conducerea, de a încerca împreună cu H. Comaniciu să schimb atitudinea de politică externă a mișcării legionare, alăturându-mă partidelor politice coalizate care pregăteau complotul împotriva regimului Antonescu, înlăturarea lui de la putere și alăturarea de aliați. Pătruns de atmosfera de dușmănie cultivată de mișcarea legionară împotriva comunismului, am făcut înțelegerea cu PNT. Consecvent în această atitudine am rămas și după 23 august 1944. În 26.II. 1945 am fost arestat și deținut la Trib. Pop. În închisoare am rămas consecvent cu atitudinea anticomunistă pe care mi-o formasem.”
A.C.N.S.A.S., D 12609, vol. II