Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Mihai-Ică Antonescu îi propune Regelui Mihai în 1942 să facă zid împotriva Mareșalului Ion Antonescu
Articole online

Mihai-Ică Antonescu îi propune Regelui Mihai în 1942 să facă zid împotriva Mareșalului Ion Antonescu

Așa mergând lucrurile, în toamna anului 1942, când pe Frontul de Răsărit armatele Axei încep să aibă probleme serioase, buletinele de operațiuni pe care le primea zilnic Regele Mihai „erau bine înjgebate ca să nu se poată vedea cu ușurință goliciunea și realitatea care era pe front, dar contactul cu Cairo pe care îl avea prin Niculescu Buzești – Stîrcea, prin dr. E. Bianu etc. îi aduceau contra argumente, care îl țineau la curent cu realitatea și în același timp îi impunea rezerva de rigoare”, scrie Anton Dumitrescu, ofițer în cadrul Batalionului de Gardă de la Palatul Regal, în „Amintiri” aflate în dosarul Securității „Problema 23 August”.

Iată relatarea lui Dumitrescu despre propunerea lui Ică Antonescu:

„Mareșalul I. Antonescu, în această perioadă, devine nervos permanent, colaboratorii săi nu știu ce să mai creadă, sînt prea timorați de șeful lor, Vice Președ. Consiliului Ică Antonescu, într-o audiență de lucru, la un moment mai liber în discuțiuni, strecoară cu multă abilitate Regelui o situație foarte delicată pentru ambii – nu se mai poate lucra cu Mareșalul, care a devenit insuportabil cu nervii săi, că este oricând gata să facă zid în jurul Suveranului.

Regele foarte precaut nu a luat în serios aceste vorbe, după o reflecție mai amănunțită a apreciat că i s-a întins o cursă.

Peste câteva zile, Niculescu Buzești informează pe Rege că este mare zarvă între Ion și Ică Antonescu; în continuare dr. E. Bianu a venit într-o noapte și l-am introdus în casă – cînd l-a informat pe Rege despre măsurile luate de Hitler în cuprinsul St. Major Politic și Militar, unde erau multe deficiențe, înlăturînd un număr de militari și civili – din mari funcțiuni (…)

După plecare dr. E. Eianu, Regele m-a trimis la col. Dămăcianu, care împreună cu cei doi colaboratori să facă toate diligențele posibile pentru a verifica cele spuse mai sus – de Niculescu Buzești și dr. E. Bianu.

Nu peste mult timp, Niculescu Buzești vine din nou la Rege – căruia îi aduce o serie întreagă de știri și îndemnuri de la Cairo – pentru a face tot ce este posibil să iasă din colaborarea cu nemții.

Acum, buletinele de operațiuni zilnice ce veneau la Rege arătau într-o măsură superioritatea inamicului, marcînd cu grijă că în materialele capturate sînt multe de proveniență USA (ca o dovadă despre aceasta g-ralul Petre Dumitrescu trimite Regelui un wiliys capturat pe care Regele l-a folosit numai la Sinaia), deci ușor de înțeles că toate știrile prin persoanele ce l-au văzut clandestin aveau un dedesubt serios, idem și scăparea lui Ică Antonescu, nu a fost aruncată la întâmplare”.

Registration

Aici iti poti reseta parola