Doar maghiarii pot decide asupra viitorului Ungariei, spune ministrul de externe
Ministrul a evaluat vizita de săptămâna trecută la Budapesta a unei delegații a Comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European. Vorbind la postul public de radio Radio Kossuth, Péter Szijjártó a declarat că delegația a încercat să se amestece în chestiuni ce țin de suveranitatea Ungariei.”
În ceea ce privește fondurile ungare de la Uniunea Europeană, ministrul de externe a declarat că este convins că restul colegilor săi miniștri vor avea succes în discuțiile lor care vizează deblocarea banilor. În același timp, el a adăugat că discuțiile nu vor fi ușoare „având în vedere că Bruxelles-ul internațional, liberal, mainstream, nu poate accepta faptul că maghiarii au ales la Budapesta un guvern creștin-democrat de dreapta, naționalist și patriotard, care are succes în ciuda eforturilor externe de a exercita presiuni asupra sa. Trebuie să fie clar că deciziile privind viitorul Ungariei pot fi luate doar de maghiari, nu de Bruxelles”, a subliniat Szijjártó.
Eurodeputații au analizat problemele actuale legate de protecția bugetului UE
Miercuri, o delegație a Comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European a încheiat o vizită de documentare la Budapesta:
„Am petrecut trei zile în întâlniri intense cu părțile interesate responsabile de gestionarea, implementarea și controlul fondurilor UE: reprezentanți ai guvernului, ai organismelor de audit și fiscale, membri ai opoziției, autorități locale și regionale, întreprinderi, societatea civilă și presa”, a anunțat Monika Hohlmeier, șefa delegației, în cadrul unei conferințe de presă. „Delegația noastră și toți omologii noștri împărtășesc același punct de vedere – fondurile UE reprezintă o oportunitate foarte mare pentru dezvoltarea Ungariei și pentru prosperitatea cetățenilor maghiari”, a adăugat politicianul german din PPE.
Cum ne putem asigura că banii UE pot ajunge la cetățenii, întreprinderile și regiunile din Ungaria, într-un mod transparent, corect și imparțial?”, a întrebat Hohlmeier, referindu-se la deficiențele identificate în timpul vizitei. Printre altele, eurodeputatul a afirmat că „anumite întreprinderi” sunt supuse unor „vizite de intimidare din partea poliției secrete” – acuzație care a fost ridiculizată în presa conservatoare.