Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Doamna romanului poliţist a dispărut pe 12 ianuarie după ce l-a omorât pe cel mai celebru detectiv
Articole online

Doamna romanului poliţist a dispărut pe 12 ianuarie după ce l-a omorât pe cel mai celebru detectiv

Agatha Christie, pe numele de domnișoară Agatha Mary Clarissa Miller, s-a născut în oraşul Torquai din sudul Angliei, la 15 septembrie 1890.

Mama ei a încurajat-o să scrie, întrucât manifesta din copilărie o înclinaţie pentru a crea povestiri fantastice cu diferite personaje.

La 16 ani, a plecat la Paris, pentru a studia muzica.

În 1914 s-a căsătorit cu colonelul Archibald Christie. În timpul campaniilor soţului său pe front, din Primul Război Mondial, Agatha a lucrat ca soră medicală, la Crucea Roşie.

Primul roman al Agathei Christie – Misterioasa afacere de la Styles – a fost publicat în 1920 şi introduce personajul detectivului Hercule Poirot, ce avea să apară în încă 33 de alte romane şi 54 de povestiri scurte ale autoarei.

Acest prim roman i se datorează surorii Agathei, Madge, care a provocat-o să scrie o poveste.

Povestea s-a transformat în roman, subiectul pornind de la trimiterea căpitanului Arthur Hastings înapoi în Anglia, după ce a fost rănit în Primul Război Mondial.

El este invitat de către vechiul său prieten John Cavendish să-şi petreacă perioada de convalescenţă la frumoasa Styles Court, unde Hastings se întâlneşte cu mama vitregă a lui John, doamna Inglethorp, care moare otrăvită, iar suspiciunea cade asupra familiei.

Un alt prieten vechi, Hercule Poirot, este invitat să investigheze cazul.

Manuscrisul a fost la început respins de şase edituri, dar după patru ani de la finalizarea lui, a fost publicat de John Lane Company din New York, care i-a propus autoarei un contract pentru încă cinci cărţi.

După terminarea Primului Război Mondial, Agatha Christie a continuat să scrie, experimentând diferite tipuri de thriller şi poveşti misterioase, cu crime, creând noi personaje care dezlegau enigmele din romanele ei poliţiste – Tommy şi Tuppence, apoi Miss Marple, fără a renunţa la Poirot.

După ce a divorţat de primul soţ, în 1928, a semnat în continuare cărţile cu numele Agatha Christie, deşi s-a recăsătorit, în 1930, cu Sir Max Mallowan, arheolog, pe care l-a însoţit în mai multe expediţii ştiinţifice, în special în Orient.

Tot în 1930 a publicat romanul Murder at the Vicarage, în care apare pentru prima oară personajul Miss Marple, o domnişoară bătrână cu un ascuţit spirit de observaţie, care devine detectiv amator.

Agatha Christie a scris şi romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott. Pe lângă romane şi povestiri, a scris şi dramaturgie.

Scriitoarea rămâne celebră însă prin romanele sale poliţiste, cărţile vândute de autoarea britanică depăşind un miliard de exemplare în limba engleză şi ajungând la un miliard de exemplare traduse.

Agatha Christie a devenit cel mai bine vândut romancier din toate timpurile,.

În 1956, Agatha Christie a primit titlul nobiliar Commander of the Order of the British Empire, iar în 1971 – Dame Commander al aceluiaşi ordin.

Celebra autoare a continuat să scrie până în 1974, deşi problemele sale de sănătate deveneau vizibile.

În 1975, a apărut ultimul roman al Agathei Christie în care personajul central este Hercule Poirot – Curtain: Poirot’s Last Case – acesta prezentând moartea detectivului.

 

Sursa: Agerpres

 

Registration

Aici iti poti reseta parola