Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 20 aprilie – Ziua de naștere a foiletonului poliţist
Articole online

20 aprilie – Ziua de naștere a foiletonului poliţist

Edgar Allan Poe, scriitor, poet, romancier, nuvelist şi critic literar, creator al genului de scurte povestiri şi precursor al literaturii moderne de ficţiune ştiinţifico-fantastică, a inaugurat un nou stil literar, din care mai târziu a derivat romanul poliţist.

Povestirile sau romanele poliţiste atât de cunoscute în zilele noastre au apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, când Poe a introdus personajul detectivului în persoana lui Auguste C. Dupin, în nuvela „Crimele din Rue Morgue”.

Poe a continuat cercetările detectivului Dupin în nuvele precum The Mystery of Marie Roget (1842) şi The Purloined Letter (1845).

Personajul Dupin din „Crimele din Rue Morgue” a devenit prototip pentru mulţi detectivi din literatura de mai târziu, inclusiv pentru Sherlock Holmes al lui Arthur Conan Doyle şi Hercule Poirot al Agathei Christie.

Edgar Allan Poe este unul dintre primii scriitori care a schimbat centrul de interes al acestui gen de povestire de la descrierea unor evenimente şocante şi locuri înspăimântătoare, la „studiul judecăţii criminalilor”. Personajele lui Poe, detectivi foarte abili sau pur şi simplu oameni cu o logică impecabilă, rezolvă diverse mistere complicate.

Spre deosebire de romanele poliţiste de mai târziu, Poe foloseşte un limbaj deosebit, în care se împletesc filosofia, descrierile amănunţite, pastelate şi dialogurile pline de substanţă.

Rolul lui Poe în crearea literaturii poliţiste este recunoscut de Premiile Edgar, acordate anual de către Mystery Writers of America.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola