Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Manevra genială prin care Agatha Christie și-a pedepsit soțul infidel
Articole online

Manevra genială prin care Agatha Christie și-a pedepsit soțul infidel

Răpită sau ucisă?

În după-amiaza zilei de 4 decembrie 1926 s-a aflat brusc că scriitoarea a dispărut fără urmă. Mașina ei fusese găsită de un cioban pe marginea unei stânci abrupte în apropierea orășelului Newlands Corner. Mașina fusese abandonată cu farurile aprinse și ușile deschise.

Informația a ajuns rapid la ziare și a izbucnit un scandal de pomină. Biciuită de presă, poliția s-a dat peste cap să dea de urma Agathei Cu toată investigația amănunțită, oamenii legii n-au dat de nicio urmă. Au ajuns la concluzia că Agatha Christie fusese răpită sau ucisă.
Suspiciunile planau asupra soțului scriitoarei, mai ales că s-a aflat că plănuia să o părăsească pe Agatha Christie pentru o tânăra sa amantă. Mai exista un amănunt care-l incrimina. Soțul trăia din banii ei, iar în cazul morții ei urma să primească o moștenire consistentă.
Disperat, bărbatul nega categoric că ar fi implicat în dispariția soției sale, deși recunoștea că voia să divorțeze de ea.

Reputația fără pată l-a salvat pe Archibald Christie

Norocul lui Archibald Christie a fost reputația lui fără pată, cu excepția aventurii. Mai mult, lucra ca avocat și nu era prea ușor să fie arestat.

În tinerețe, Archibald absolvise școala de zbor pentru piloți militari. A cunoscut o tânără pe nume Agatha Miller. În primul Război Mondial, când Archibald putea să moară în orice moment, Agatha Miller s-a angajat într-un spital militar. În 1914, tinerii s-au căsătorit.

După război, Archibald Christie a demisionat și a intrat în afaceri. Dar afacerile nu mergea bine și familia avea probleme cu banii. La rezolvarea problemei a ajutat Agatha Christie, care, într-o dispută cu sora ei, a scris romanul „The Mysterious Accident at Styles”, pentru care a fost plătită cu 25 de lire sterline. Drepturile de autor consistente au făcut-o să se dedice acestei munci. Curând s-au născut personajele Hercule Poirot și Căpitanul Hastings, iar succesul nu s-a lăsat prea mult așteptat.

Fascinată de activitățile ei literare, Agatha Christie a încetat să-i mai acorde atenție soțului. Deloc surprinzător, bărbatul s-a consolat. Nancy Neil vedea în Archibald un pilot galant, nu soțul unei scriitoare celebre.

În 1926, bărbatul a găsit puterea să-i mărturisească Agathei Christie că vrea să divorțeze. Potrivit lui Archibald, nu a existat niciun scandal. Soția l-a ascultat calmă, apoi a plecat în tăcere, a urcat în mașină și a plecat. Din acel moment, nimeni nu a mai văzut-o.

 

Întorsătură demnă de un roman polițist

 

Poliția credea că e doar o chestiune de timp până când vor găsi cadavrul scriitoarei li-i vor putea aresta soțul. A intervenit, însă, Sir Arthur Conan Doyle, tatăl literar al lui Sherlock Holmes. Acesta era un pasionat al ședințelor de spiritism.

Când a aflat de dispariția colegei de breaslă, scriitorul a cerut familiei mănușile lui Agatha Christie pentru a conduce o ședință și a afla dacă aceasta mai este în viață. După ce a primit mănușile, Sir Arthur Conan Doyle le-a dus la popularul mediu britanic Horatio Lift . Răspunsul a fost fără echivoc – femeia nu a murit.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola