Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Doamna Burton ai cărei biscuiți de casă îi înnebuneau pe consătenii din Anglia era cea mai mare spioană sovietică din toate timpurile
Articole online

Doamna Burton ai cărei biscuiți de casă îi înnebuneau pe consătenii din Anglia era cea mai mare spioană sovietică din toate timpurile

Elegantă, cu părul închis la culoare, cu o siluetă zveltă, era în centrul vieții comunității, fiind renumită pentru prăjiturile excelente pe care le făcea. Biscuiții ei erau invidiați de tot satul.

Ea i-a ascuns puști, pistoale, mitraliere și muniție în dulapul dormitorului ei. În cealaltă viață, colegii expatriați cu care a socializat – jurnaliști, ofițeri militari și oameni de afaceri – erau acum surse valoroase de informații.

La instigarea lui Sorge, a început să acorde mai multă atenție bârfelor lor, în timp ce juca rolul unei tinere gospodine plictisite căreia îi plăcea să facă cumpărături.

La ea acasă, oaspeții discutau liber, neștiind că gazda era spionă.

Meșteșugul unui spion pătrundea în ea: aspectul exterior și viața interioară ascunsă, filtrând materialul străin, vigilența constantă și obiceiurile de înșelăciune. „Conduita clandestină a devenit a doua natură”, a scris ea despre ea mai târziu.

Discuțiile pe care le avea au început să apară în mod regulat în cablurile lui Sorge către centrul de la Moscova. El i-a dat numele de cod Sonya, care înseamnă „ghirlandă”, o recunoaștere a capacității ei de a se ascunde la vedere.

La fel ca mulți spioni, Ursula trăia o viață în public și alta în cel mai profund secret. Ea și soțul Rudi aveau acum un fiu, Michael și știa că se pune pe ea și familia ei în pericol, dar asta nu erau suficiente pentru a o opri.

Spionajul este extrem de stresant. La fel ca și orice altceva ce făcea – creșterea unui copil, conducerea unei gospodării într-o țară străină și ascunderea unei aventuri.

În timp ce jongla cu angajamentele rivale față de soț și iubit, de angajamentele sociale burgheze și de subversiunea comunistă, de bebelușul ei și de ideologia ei, cererile pe care i se impunea cereau o rezistență psihologică intensă și un geniu pentru compartimentarea diferitelor domenii ale vieții ei.

Deloc surprinzător, căsătoria ei se destramă.

Uneori noaptea stătea trează alături de Rudi, rigidă de tensiune și inundată de adrenalină, mai ales când cercul de spionaj al lui Sorge era compromis și începuseră arestările pe scară largă ale comuniștilor din Shanghai.

Poliția secretă a pieptănat orașul, atacând case sigure, dar nu a venit niciodată la ușa ei sau a lui Sorge.

După aceea, totuși, avea întotdeauna o valiză pregătită pentru ea și pentru fiul său Michael, în caz că ar fi trebuit să fugă în grabă.

De asemenea, a avut ocazia să-i mărturisească lui Rudi că este o spioană comunistă – chiar dacă din punct de vedere politic el însuși se îndrepta spre stânga și în favoarea revoluției.

Dacă spera că o înțelegea și o acoperea și acest lucru îi va aduce soția înapoi, Rudi se înșela. Ursula se gândea la Rudi ca fiind grijuliu și dulce, dar cu el nu putea avea decât o căsătorie convențională.

Sorge îi arătase o altă lume de entuziasm, angajament și pericol. Lăcrimând în spatele unei motociclete, într-o misiune secretă, asta era viață.

După doi ani de muncă sub acoperire, Ursula devenea un spion profesionist, dedicat și din ce în ce mai încrezător în sine.

„Am fost conștientă în permanență de posibilitatea de a fi arestată, așa că m-am întărit fizic pentru a-mi îmbunătăți rezistența”, și-a amintit ea.

Agentul Sonya își impunea rolul ei, iar Moscova începea să o observe, trimițând un oficial de spionaj de vârf să o verifice.

Era fericită și încrezătoare în munca ei secretă – până când într-o seară, acasă, Sorge a sunat-o din senin. Își lua rămas bun pentru că pleca a doua zi. Fusese readus la Moscova și nu avea să se mai întoarcă în China.

Pagini: 1 2 3 4 5

Registration

Aici iti poti reseta parola