Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Doamna Burton ai cărei biscuiți de casă îi înnebuneau pe consătenii din Anglia era cea mai mare spioană sovietică din toate timpurile
Articole online

Doamna Burton ai cărei biscuiți de casă îi înnebuneau pe consătenii din Anglia era cea mai mare spioană sovietică din toate timpurile

Elegantă, cu părul închis la culoare, cu o siluetă zveltă, era în centrul vieții comunității, fiind renumită pentru prăjiturile excelente pe care le făcea. Biscuiții ei erau invidiați de tot satul.

Cele două au devenit inseparabile pe măsură ce Agnes a introdus-o pe Ursula într-o rețea subterană de susținători comunisti.

Își face apariția Richard Sorge

Într-o zi, lui Ursulei i s-a spus să se aștepte la un vizitator, iar în casa ei a intrat un bărbat de 35 de ani, prezentat ca „domnul Richard Johnson”. Ursula a fost imediat impresionată de aspectul său extraordinar:

„Un cap subțire, păr gros și ondulat, fața lui deja adânc încrețită, ochii albaștri intens încadrați de gene întunecate, gura frumos formată”.

Străinul avea un șchiopătat pronunțat și un puternic accent german. Îi lipseau trei degete de la mâna stângă. Radia farmec și pericol.

Numele său adevărat era Richard Sorge. Era iubitul lui Agnes, cel mai în vârstă spion sovietic din Shanghai, un seducător și ofițer al serviciului de informații al Armatei Roșii.

El s-a așezat lângă ea pe canapea și a întrebat-o dacă este pregătită să sprijine comuniștii chinezi în lupta lor. Ursula a încuviințat din cap cu nerăbdare și, în acel moment, a început viața ei dublă.

Ian Fleming l-a descris pe Sorge, născut în Germania, drept „cel mai redutabil spion din istorie” și, într-adevăr, avea o asemănare cu ficțiunea James Bond, nu în ultimul rând pentru aspectul său, apetitul pentru alcool și calitatea de afemeiat. Un comunist devotat, care și-a confundatt soarta cu cea a Uniunii Sovietice, Sorge a fost riguros disciplinat în spionaj și excepțional de dezordonat în viața personală.

Solubil, auto-îngăduitor, un mincinos născut cu o carismă letală, o vanitate nemărginită, avea o ușurință magică de a face oamenii să se simtă în largul lor și de a duce femeile în pat.

Era, de asemenea, snob, cicălitor, frecvent beat și un fan al motocicletelor rapide.

Ursula lucra pentru el de câteva luni, permițându-i să-i folosească casa pentru întâlniri cu subversivi, când a sunat-o cu o întrebare: „Vrei să mergi la plimbare cu motocicleta mea?”

Apoi au evdat, cu o viteză uluitoare, cu brațele Ursulei strâns înfășurate în jurul lui Sorge și îndemnându-l să meargă din ce în ce mai repede. „Când ne-am oprit”, a scris ea mai târziu, „eram o persoană schimbată. Am râs, am țopăit și am vorbit non-stop”.

Inhibițiile ei au dispărut și ea a devenit iubita lui, undeva în mediul rural chinezesc din afara Shanghaiului chiar în acea după-amiază.

Cu noua lor intimitate, s-a alăturat cercului intim al lui Sorge, un locotenent de încredere în conspirație, partener și confident. Ursula a înțeles că iubitul ei era creierul unei ample operațiuni de informații coordonate și finanțate de Armata Roșie sovietică, din care acum era parte integrantă.

Pentru început, el a folosit-o pentru a transmite mesaje, ca „decupaj” în jargonul spionilor. Ea a trecut la tastarea notelor scrise de mână cu informații pe care le adunase în secret pe teme militare sau economice, care erau trimise la Moscova.

Pagini: 1 2 3 4 5

Registration

Aici iti poti reseta parola