Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Discuțiile delicate dintre George Macovescu și Yitzhak Rabin despre comunicatul comun siriano-român
Articole online

Discuțiile delicate dintre George Macovescu și Yitzhak Rabin despre comunicatul comun siriano-român

Discuțiile delicate dintre George Macovescu și Yitzhak Rabin despre comunicatul comun siriano-român

În anii ’70, într-o perioadă tensionată a relațiilor internaționale, o vizită diplomatică a stârnit interes și dezbateri intense în cercurile politice. Într-o lume divizată de conflicte și rivalități geopolitice, discuțiile delicate dintre doi înalți demnitari au generat speculații și reacții controversate. Întâlnirea dintre George Macovescu, ministru de externe al României, și Yitzhak Rabin, prim-ministrul Israelului, a devenit subiect de interes pentru presă și analiștii politici.

Destinată tovarășului Dinu Marcel, Direcția a II-a – Legătură

„În cercurile politice și de presă de la Beirut se fac comentarii în legătură cu vizita tovarășului ministru George Macoveșcu la Tel Aviv. Se vehiculează zvonuri conform cărora guvernul israelian este nemulțumit de aprobarea acordată de România Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) de a deschide un birou în București. Nemulțumirea a fost exprimată în discuțiile dintre Macoveșcu și oficialii israelieni, inclusiv premierul Yitzhak Rabin.

De asemenea, se menționează că premierul Yitzhak Rabin a ridicat aceeași problemă cu tovarășul ministru George Macovescu, cu privire la nemulțumirea sa față de cuprinsul comunicatului comun siriano-român, în urma vizitei lui Assad în România. Y. Rabin s-a referit la [paragrafele] din comunicat în care [România] susținea OEP și condamna bombardamentele Israelului asupra Libanului de Sud, reproșând faptul că în comunicat nu se menționează absolut deloc atacurile Fedayeen asupra teritoriilor Israelului.

Rabin a fost nemulțumit de faptul că textul comunicatului nu a fost transmis oficial guvernului israelian

Se precizează că Rabin ar fi afirmat că „în aceste condiții, România nu va putea juca un rol important în rezolvarea conflictului din Orientul Apropiat, dacă guvernul român va adopta poziții unilaterale pro-arabe”.

Această vizită a fost întâmpinată cu o apreciere extraordinară din partea cercurilor palestiniene. Majoritatea liderilor palestinieni erau de părere că, în acel moment, nicio țară arabă nu putea să pună la îndoială integritatea românilor din cauza relațiilor diplomatice pe care le aveau cu Israelul. România a demonstrat în mod concret că este un prieten sincer al palestinienilor și îi sprijină neîncetat în lupta lor, chiar și în discuțiile purtate cu conducerea israeliană.

Însărcinat cu afaceri ad-interim

C. Olcescu

Aceste evenimente istorice evidențiază complexitatea relațiilor diplomatice și tensiunile din Orientul Apropiat în acea perioadă, precum și importanța implicării României în acel context regional tulbure.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola