Evenimentul Istoric > Articole online > Singura femeie premier a Israelului a fost învinsă de război
Articole online

Singura femeie premier a Israelului a fost învinsă de război

Pe 17 martie 1969, Golda Meir, în vârstă de 70 de ani, scrie istorie, fiind aleasă prima femeie prim-ministru a Israelului.

Ea a fost al patrulea premier al țării și rămâne deocamdată singura femeie care a deținut șefia guvernului.

Meir, care s-a născut în Ucraina, la Kiev, și a crescut în Statele Unite, în Wisconsin, și-a început cariera ca organizatoare sindicală sionistă, apoi a ocupat mai multe posturi în guvernul israelian, în special pe cele de ministru al Muncii și de ministru al Afacerilor Externe.

După moartea subită a prim-ministrului Levi Eshkol, în 1969, Meir a fost desemnată să îi succeadă în funcție.

În timpul mandatului său, Golda Meir și-a dobândit o reputație de diplomat avizat. Ea și-a condus țara în momentele de cumpănă ale războiului de Yom Kippur, din octombrie 1973, după ce Siria și Egiptul au declanșat un atac fulgerător asupra Israelului, profitând de relaxarea prilejuită de sărbătoare.

Deși Israelul a ieșit învingător, peste 2.500 de israelieni au murit. De asemenea, țara a pierdut în război peste 1.000 de tancuri și avioane. Au existat destule voci care au criticat guvernul pentru lipsa de pregătire, afirmând că, în realitate, Israelul a înregistrat o înfrângere.

Între altele, guvernul a fost acuzat că a dat prea târziu ordinul de mobilizare a rezerviștilor, înainte de atacul prin surprindere siriano-egiptean al pozițiilor armatei israeliene deținute pe Înălțimile Golan și în Peninsula Sinai.

„Cred că cel mai potrivit termen pentru a caracteriza ceea ce ni s-a întâmplat de Yom Kippur este «greșeli»”, avea să declare ulterior Golda Meir.

Ea și-a explicat motivul pentru care nu a ordonat un atac preventiv când războiul devenise iminent, afirmând că s-a temut să nu piardă sprijinul american și că armata israeliană nu avea suficiente resurse pentru o asemenea ofensivă.

„Am știut, și o știu și acum, că era posibil ca unii dintre băieții noștri (militari) să rămână în viață, însă nu știu câți alți băieți ar fi murit din cauza lipsei de echipament”, a declarat ea.

În parte din cauza vârstei înaintate, în parte din cauza stării de sănătate destul de precare și în parte din cauza criticilor, Golda Meir a demisionat în octombrie 1974, la un an după izbucnirea războiului.

În fruntea guvernului israelian i-a succedat Yitzak Rabin.

Golda Meir a murit la Ierusalim, pe 8 decembrie 1978, la vârsta de 80 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola