Din interiorul celei mai securizate închisori din SUA, „El Chapo” arată cu degetul spre ceea ce el spune că sunt adevăratele puteri în traficul de droguri
Prin intermediul avocatei sale, Mariel Colón, una dintre puținele persoane cărora li s-a permis să aibă un contact regulat cu el, Guzmán a declarat că, pentru ca războiul drogurilor să înceteze, autoritățile ar trebui să se ia după „politicienii de pe ambele părți ale frontierei”.
„De ani de zile, autoritățile i-au închis pe acești presupuși lideri, dar acest lucru nu servește la nimic, dar dacă te duci după politicienii care permit ca acest lucru să se întâmple, este un lucru diferit”, a declarat Colón pentru Insider.
Guzmán este conștient de faptul că ar putea fi doar un instrument politic pentru guvernele american și mexican, a declarat Colón.
„Fiecare nou președinte american are trofeul său. Cu Trump [a fost] Chapo. După el, Biden are și el trofeul său”, a adăugat Colón. „Întotdeauna a fost doar politică”.
În 2019, El Chapo, despre care se crede acum că are 65 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru mai multe acuzații legate de droguri. De atunci, el a fost ținut în izolare la ADX Florence, o facilitate „supermax” din Colorado, considerată cea mai sigură închisoare din SUA.
Guzmán primește doar o oră pe zi în aer liber și nu are voie să vorbească la telefon decât 15 minute pe lună cu trei persoane verificate în prealabil de guvernul american: mama sa, una dintre surorile sale și cel mai mic copil al său.
„Guzmán a fost izolat complet. Nu a avut acces la nicio zonă de recreere sau acces la nicio altă zonă din jurul închisorii în afară de celula sa”, a declarat Colón.
În 2020, echipa sa de avocați a înaintat un apel în care se plângea că se confruntă cu „condiții inumane”, care a fost respins de un judecător federal. Tratamentul lui Guzmán, despre care avocații săi spun că este „tortură” și rezultatul unei „răzbunări politice”, nu s-a schimbat.
Autoritățile americane au declarat că măsurile de securitate sunt menite să îl împiedice pe Guzmán să evadeze sau să se implice în activități ilegale, dar chiar și cu Guzmán în spatele gratiilor de la capturarea sa în ianuarie 2016, afacerile au fost în plină expansiune pentru Cartelul Sinaloa.
În timpul anului fiscal 2016, care s-a desfășurat între 1 octombrie 2015 și 30 septembrie 2016, peste 5.000 de kilograme de cocaină au fost confiscate de către Poliția de Frontieră a SUA. Această cifră a crescut la peste 9.000 de kilograme în 2017. După o scădere în 2018, confiscările de cocaină de către US Border Patrol au crescut la peste 11.000 în 2019 și la peste 15.000 în 2020.
Confiscările de alte droguri în SUA au crescut, de asemenea, în această perioadă – o tendință care, potrivit experților, arată deficiența concentrării pe capturarea liderilor cartelurilor, așa cum au făcut autoritățile americane și mexicane timp de decenii.
„Agenții sunt cumpărați”
Mărturiile din timpul procesului lui Guzmán au numit mai mulți președinți mexicani, șefi de poliție și ofițeri militari de rang înalt ca fiind implicați în traficul de droguri.
Jesus „El Rey” Zambada, fratele mai mic al lui Ismael „El Mayo” Zambada, șeful cartelului drogurilor din Sinaloa, a susținut în boxa martorilor că „adevărații lideri” ai cartelului erau oficiali ai guvernului mexican și forțele de ordine din SUA.
Zambada l-a indicat în mod special pe Genaro García Luna, care a fost secretarul mexican pentru securitate publică din 2006 până în 2012. García Luna a fost arestat în SUA în decembrie 2019 și acuzat că a luat mită de la Cartelul Sinaloa.
García Luna a pledat nevinovat. Procesul său ar fi trebuit să înceapă în luna octombrie a acestui an, dar a fost amânat până în ianuarie 2023, la cererea avocaților săi.
García Luna este acuzat că a acceptat milioane de dolari pentru a-i permite lui Guzmán să „opereze cu impunitate în Mexic” timp de peste un deceniu, potrivit Departamentului de Justiție al SUA. În același timp, Garciá Luna ar fi încheiat înțelegeri cu oficiali de rang înalt din cadrul unor agenții americane de top din domeniul securității naționale și al aplicării legii.
În octombrie 2020, Salvador Cienfuegos, ministrul mexican al apărării din 2012 până în 2018, a fost arestat la sosirea în Los Angeles cu un zbor din Mexico City.
Cienfuegos s-a confruntat, de asemenea, cu acuzații legate de droguri, se presupune că în cadrul anchetei privind Cartelul Sinaloa și legăturile lui Guzmán. El a fost acuzat că și-a folosit autoritatea pentru a proteja o facțiune a Cartelului Sinaloa, ordonând în același timp operațiuni împotriva rivalilor acestuia.
Cienfuegos a pledat nevinovat la prima audiere și, într-o mișcare surprinzătoare, procurorii americani au renunțat la acuzațiile împotriva sa după negocieri cu guvernul mexican. Fostul general a fost trimis înapoi în Mexic și eliberat.
García Luna și Cienfuegos nu au fost condamnați, dar un agent de forță al cartelului din orașul mexican de frontieră Ciudad Juárez a declarat că acuzațiile lui Guzmán nu sunt departe de realitate.
Într-un interviu acordat în octombrie 2016 ziarului mexican El Universal, șeful de nivel mediu din La Línea, aripa armată a Cartelului Juárez, a declarat că mai mulți agenți de frontieră americani se aflau pe statul lor de plată.
„Agenții sunt cumpărați”, a declarat atunci acesta.
Începând din 2016, Center for Investigative Reporting a documentat 153 de cazuri de investigații de corupție care vizau agenți de frontieră din SUA, majoritatea dintre ei membri ai Serviciului vamal și de protecție a frontierelor din SUA.
Traficul de droguri a fost cea mai frecventă infracțiune, urmată de luare de mită și trafic de persoane, iar marea majoritate a cazurilor citate de CIR au implicat agenți cu 10 sau mai puțini ani de serviciu. Cele mai multe incidente au avut loc în Texas, urmat de California și Arizona.