Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum au destructurat Statele Unite cel mai mare cartel de droguri 
Articole online

Cum au destructurat Statele Unite cel mai mare cartel de droguri 

Cali Cartel

Cum au destructurat Statele Unite cel mai mare cartel de droguri 

Membrii săi aveau sediul central în orașul Cali din Columbia. Cartelul din Cali a fost responsabil pentru producția și distribuirea unei părți semnificative din aprovizionarea mondială cu cocaină. Cartelul Cali a fost fondat în anii 1970 de frații Gilberto și Miguel Rodriguez Orejuela, împreună cu asociatul lor Jose Santacruz Londono. Organizația era cunoscută pentru abordarea sofisticată și profesionistă a traficului de droguri, care a inclus utilizarea de mită și corupție extinsă pentru a-și menține poziția. Spre deosebire de alte carteluri, Cali s-a bazat mai degrabă pe subtilitate și discreție decât pe violență și intimidare pentru a-și atinge obiectivele.

Cartelul Cali s-a impus rapid în comerțul cu droguri și, în anii 1990, genera profituri anuale de peste 7 miliarde de dolari. Grupul controla o mare parte din producția și distribuția de cocaină în Columbia, precum și o parte semnificativă a comerțului cu droguri în Europa și America de Nord. Cartelul Cali era cunoscut și pentru rețeaua sa extinsă de operațiuni de spălare a banilor, care a ajutat să-și țină profiturile ascunse și liderii săi la îndemâna forțelor de ordine.

În ciuda bogăției și puterii sale vaste, cartelul a fost în cele din urmă doborât în urma unei colaborări internaționale

În anii 1990, SUA au lansat o represiune majoră împotriva grupului, DEA lucrând îndeaproape cu autoritățile columbiene pentru a viza liderii și operațiunile cheie ale Cartelului de la Cali. Acest lucru a dus la arestarea și extrădarea multora dintre membrii de top ai cartelului, inclusiv a fraților Rodriguez Orejuela. Căderea Cartelului Cali a fost grăbită și de diviziunile interne și luptele pentru putere. Cu liderii de top în închisoare, operațiunile organizației au devenit din ce în ce mai dezorganizate, ducând la lupte interioare între membrii rămași. Acest lucru, combinat cu presiunea intensă de aplicare a legii, a dus în cele din urmă la prăbușirea cartelului de la Cali.

Astăzi, cartelul de la Cali este amintit ca fiind una dintre cele mai de succes și puternice organizații de trafic de droguri din istorie. Membrii săi erau cunoscuți pentru viclenia și sofisticarea lor, precum și pentru capacitatea lor de a menține un profil scăzut în timp ce controlau o întreprindere criminală vastă și profitabilă. În ciuda căderii sale finale, Cartelul Cali rămâne un simbol al puterii și influenței pe care crima organizată le poate exercita în comerțul global cu droguri.

Registration

Aici iti poti reseta parola