Din cauza colonialismului britanic, regele Charles este acum monarhul a 14 țări, pe lângă Marea Britanie, în urma decesului reginei Elisabeta
Datorită colonialismului britanic, în urma căruia Imperiul Britanic a invadat și a cucerit regiuni din întreaga lume timp de secole, regele Charles este acum monarh și șef de stat al Regatului Unit și al altor 14 țări – cunoscute sub numele de regate din Commonwealth.
Printre regatele Commonwealth-ului se numără: Antigua și Barbuda, Australia, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Saint Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Insulele Solomon și Tuvalu.
Rolul regelui în calitate de monarh al acestor țări este în mare măsură simbolic și nu va fi implicat direct în guvernare, întrucât este șef de stat, nu șef de guvern.
Este posibil ca numărul regatelor din Commonwealth să se micșoreze în timpul domniei regelui Carol. Anul trecut, Barbados a înlăturat-o oficial pe regina Elisabeta din funcția de șef de stat și a devenit republică. Oficialii din alte regate actuale ale Commonwealth-ului din Caraibe au semnalat, de asemenea, că vor să iasă. Între timp, există, de asemenea, o mișcare în curs de desfășurare pentru independență în Scoția.
Deși regatele din Commonwealth sunt un semn al moștenirii durabile a Imperiului Britanic, starea actuală a relațiilor dintre monarhia britanică și aceste națiuni este, de asemenea, o reamintire a faptului că regina Elisabeta a prezidat un imperiu în declin în timpul domniei sale. Ea a fost șef de stat în 32 de țări pe parcursul perioadei în care s-a aflat pe tron, dar 17 au tăiat în cele din urmă legăturile în aceeași perioadă.
Pe lângă Barbados, cele 16 țări care au înlăturat-o pe regina Elisabeta din funcția de șef de stat după ce aceasta a urcat pe tron în 1952 sunt Sri Lanka, Fiji, Gambia, Ghana, Guyana, Kenya, Malawi, Malta, Mauritius, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Africa de Sud, Tanzania (Tanganyika), Trinidad și Tobago și Uganda.