Evenimentul Istoric > Articole online > La o oră după Brexit, Insulele Maldive s-au alăturat din nou Commonwealth
Articole online

La o oră după Brexit, Insulele Maldive s-au alăturat din nou Commonwealth

Insulele Maldive au decis să se alăture din nou Commonwealth (Comunitatea Naţiunilor), devenind astfel al 54-lea stat membru al organizaţiei.

Schimbarea s-a produs la ora 00:01, sâmbătă, 1 februarie, la puţin după o oră de la părăsirea Uniunii Europene de Marea Britanie, scrie news.sky.com.

Celebru pentru turiştii din întreaga lume, datorită plajelor sale cu nisip alb şi staţiunilor turistice de lux, arhipelagul din Oceanul Indian a părăsit organizaţia în 2016.

Iniţial, Maldivele s-au alăturat Commonwealth în 1982, la 17 ani de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie.

Retragere

În 2016, Maldivele au decis să se retragă din organizaţie, după ce au fost ameninţate cu suspendarea pentru abuzurile împotriva drepturilor omului şi lipsa unei reforme democratice.

Preşedintele de atunci al Maldivelor, Abdulla Yameen, a fost acuzat că şi-a suprimat rivalii politici şi a preluat controlul asupra justiţiei şi presei.

După alegerile din 2018, Abdulla Yameen a fost înlocuit de Ibrahim Mohamed Solih, preşedinte prodemocratic, care a pledat în campania sa electorală pentru schimbări şi reforme şi care a promis că va face din Maldive din nou o naţiune membră a Commonwealth.

Schimbare

De atunci, deţinuţii politici au fost eliberaţi, iar personalităţi din opoziţie aflate în exil au primit permisiunea de a reveni în ţară.

Republica trebuie acum să dovedească faptul că procesul democratic este funcţional şi să obţină acordul unanim al tuturor naţiunilor din Commonwealth pentru a face parte din grup.

Arhipelagul format din circa 1200 de insule, majoritatea nelocuite, are circa 500.000 de locuitori.

În cele 54 (acum) de ţări care fac parte din Commonwealth trăiesc circa 3 miliarde de oameni. Ţara cu cel mai mare număr de locuitori este India, unde se află jumătate din populaţia organizaţiei.

Ţară insulară

Republica Maldive este o țară insulară formată dintr-un grup de atoli din Oceanul Indian, situat la sud-vest de India.

Din secolul al III-lea budismul a fost religia principală a locuitorilor, până în 1153 când în arhipelag a fost introdus islamul.

În 1558 arhipelagul intră sub influența Imperiului Portughez și apoi al celui Olandez din 1654.

În 1887 devine un protectorat britanic. În 1965, arhipelagul devine independent, iar din 1968 forma de organizare statală este republica.

Maldive este cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populației, cât și al suprafeței.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola