Dialogul, singura cale de ieșire din război: Cele 12 puncte ale planului de pace chinez
Documentul intitulat „Poziția Chinei în legătură cu soluționarea politică a crizei ucrainene” este prezentat sub forma a 12 principii care, după cum sunt convinși autorii lui, trebuie să contribuie la încheierea conflictului armat.
Prin urmare, Beijingul consideră necesar:
– să se respecte suveranitatea tuturor țărilor, să se respecte regulile internaționale, inclusiv Statutul ONU, dar fără standarde duble. Trebuie să fie garantate suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor.
– să se renunțe la „mentalitatea Războiului rece”. China este convinsă că „securitatea unei țări nu poate fi obținută pe seama securității altor țări, iar securitatea regională nu poate fi asigurată pe baza consolidării sau a extinderii blocurilor militare”. China a făcut apel „să se contribuie la construirea unei arhitecturi a securității europene echilibrate, eficiente și stabile”.
– să se înceteze focul. „Toate părțile trebuie să păstreze raționalitatea și stăpânirea de sine, să nu toarne gaz pe foc, să nu agraveze conflictele, să nu admită ieșirea de sub control a crizei ucrainene”.
– să înceapă negocierile de pace. „Dialogul și negocierile sunt singura ieșire reală din criza ucraineană”. De aceea comunitatea internațională trebuie să ajute părțile conflictului „să deschidă ușa pentru reglementarea politică”, precum și să creeze condițiile în acest sens și să pună la dispoziție platforma pentru negocieri.
– să soluționeze criza umanitară. „Să apere securitatea civililor” și să creeze coridoare umanitare pentru evacuarea acestora, să sporească ajutorul umanitar și să sprijine rolul ONU în această problemă.
– să protejeze civilii și prizonierii de război. Părțile conflictului trebuie să se abțină de la atacuri asupra civililor și a obiectivelor, să apere femeile și copiii, să respecte drepturile prizonierilor de război. Să creeze „condiții mai favorabile” pentru schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina.
– să mențină securitatea centralelor atomo-electrice. Toate părțile trebuie să respecte convențiile privind securitatea nucleară și să evite avariile nucleare.
– să reducă riscurile strategice. Este inadmisibilă folosirea armei nucleare și trebuie contracarată folosirea acesteia sau pericolul folosirii acesteia. De asemenea, este necesar să se contracareze dezvoltarea și utilizarea armelor biologice și chimice de către orice țară în orice circumstanțe.
– de asemenea, trebuie să se contracareze inovațiile și utilizarea armei biologice și chimice de către orice țară , în orice circumstanțe.
– să se garanteze exportul de cereale. Toate părțile trebuie execute acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, document semnat de Rusia, Ucraina, Turcia și ONU în 2022.
– să se înceteze aplicarea de sancțiuni unilaterale și în loc de asta „să se joace un rol în răcirea crizei din Ucraina, create condițiile pentru dezvoltarea economiei țărilor în curs de dezvoltare și îmbunătățite condițiile vieții oamenilor”.
– să se asigure stabilitatea lanțurilor de producție și a livrărilor. Trebuie protejată economia mondială și contracarată politizarea acesteia și folosirea în scopuri militare.
– să se contribuie la refacerea de după război. China este gata „să acorde ajutor și să joace un rol constructiv” în această problemă.
Se aștepta ca țara să-și prezinte inițiativa sa de pace pe data de 23 februarie, la ședința extraordinară a Adunării Generale a ONU cu ocazia împlinirii unui an de la începutul operațiunii militare speciale în Ucraina, totuși acest lucru nu s-a întâmplat. După cum a afirmat șeful Ministerului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, Beijingul nu s-a consultat cu Kievul în alcătuirea planului, iar reprezentanților autorităților ucrainene li s-au făcut cunoscute anterior numai elementele ei principale la întâlnirea cu Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, care răspunde de politică externă, întâlnire desfășurată în cadrul Conferinței pentru securitate de la München.
După München Wang Yi a vizitat Moscova, s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și cu șeful Ministerului de Externe, Serghei Lavrov. Posibil ca planul chinezesc să le fi fost prezentat într-o formă mai mult sau mai puțin completă.
China s-a abținut să voteze rezoluția care face apel la Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei
În afară de China s-au abținut și alte 31 de țări. Șapte state (Republica Belarus, R.P.D. Coreeană, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria și Eritreea) au fost împotrivă. Este puțin mai mult decât în timpul celor două voturi pentru aceleași rezoluții de anul trecut, pe 3 martie și 12 octombrie, când „împotrivă” au fost câte patru țări). Interesant este că 13 țări, între care Azerbaidjanul, Turkmenistanul și Venezuela pur și simplu nu au votat – cum s-a exprimat un observator, „au plecat într-o pauză strategică de cafea”.
În favoarea rezoluției care încorporează tezele – cheie ale așa- numitei „formule a păcii”, dată publicității de Ucraina în toamna anului 2022, au votat 141 de state. Proiectul documentului a fost propus spre examinare de Kiev. Peste 60 de țări i s-au alăturat.
Rezoluția conține, între altele, cererea adresată Rusiei „de a-și retrage imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei în limitele frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”.