Evenimentul Istoric > Articole online > Dezvăluirile lui Hilarius Schmidt despre Nicu Ceauşescu: Greșelile majore nu i-au aparținut
Articole online

Dezvăluirile lui Hilarius Schmidt despre Nicu Ceauşescu: Greșelile majore nu i-au aparținut

Fostul director al Festivalului Internațional de Jazz de la Sibiu, Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, a fost prieten cu Nicu Ceauşescu şi astfel a avut ocazia de a-l cunoaşte bine pe cel care între 1987 şi 1989 a ocupat funcţia de prim-secretar al judeţului Sibiu.

Într-un interviu acordat în 2012, Titi Schmidt – aşa cum îi spuneau prietenii – a fost de acord să devoaleze câteva detalii despre personalitatea lui Nicu Ceauşescu, un adevărat magnet pentru legendele din Epoca de Aur.

Astfel, cel care devenea în 1997 directorul festivalului a făcut o comparaţie între clasa politică postdecembristă şi felul în care se comporta şi acţiona Nicu Ceauşescu, beneficiarul unui nume care impunea respect în România acelor ani.

„Reporter: Era Nicu Ceaușescu mai cinstit decât sunt actualii guvernanți de la București?

K. S.: Da, mult mai cinstit.

Rep.: Serios? Cum?

K. S.: Dar este simplu. Ceaușescu era un om simplu. Dacă lui nu-i plăcea ceva, dacă îl deranja ceva, încerca să rezolve acea problemă imediat, îți spunea în față. Nicu Ceaușescu niciodată nu avea păreri despre lucruri pe care nu le cunoștea sau la care nu se pricepea.

Asta arată că avea coloană vertebrală. Că era băutor, că-i plăceau femeile, pe cine interesează, era viața lui personală, putea face orice vrea. Dar în mod oficial el încerca pe cât posibil să păstreze un echilibru, în acele vremuri neplăcute, când România se afla – din nou – într-o situație economică precară.

Greșelile majore în țara asta nu i-au aparținut lui, greșelile au fost făcute de mama lui, de tatăl lui și de conducerea Comitetului Central al PCR. Nicu Ceaușescu a fost doar unul dintre milioanele de membrii de partid. Aici, în Sibiu, el a încercat doar să aibă o viață decentă.

Rep.: După 1989, dumneavoastră personal ați mai păstrat legătura cu el?

K. S.: Nu, a ajuns în pușcărie. A fost un moment în care am încercat să mă implic în procesul lui. După cum știți… Câți ani aveați la Revoluție?

Rep.: Doar 4.

K. S.: Deci nu știți. În anul 2000, Regimul Iliescu a încercat să-l facă pe Nicu Ceaușescu unul dintre cei mai mari ucigași ai țării. A fost o greșeală mare și o înscenare.

Nu știu cine-și mai amintește acum că cineva din televiziune, în acele clipe tulburi, în fața camerei de filmat, i-a pus cuțitul în stomac. După câteva luni s-a îmbolnăvit foarte rău.

Procesul lui la Sibiu a fost o mascaradă. El nici măcar nu era în Sibiu în momentele acelea grave, el încerca să ajungă la București în timp ce a fost prins. A fost capturat între Otopeni și Băneasa, dus la televiziune și linșat.

Știu cine a fost acea persoană! Astăzi pozează într-un mare om de media. Este un om foarte bogat dar nimeni nu mai vorbește acum despre asta. Într-un sfârșit, după luni de boală, Nicu Ceaușescu a murit, oficial, într-o clinică din Viena”, se arată pe turnulsfatului.ro.

Hilarius Johannes Konstantin Schmidt

„La începutul anilor ’70 au loc la Ploiești primele trei ediții ale Festivalului Național de Jazz. Din motive de «poluare ideologică», festivalul este mutat, forțat, la Sibiu, în anul 1974, bucurându-se de respect și susținere, până și din partea oficialităților politice comuniste, fiind organizat de echipa dedicată a Jazz Club Sibiu, cel mai puternic club de jazz din țară la vremea respectivă.

Începând cu anul 1997, continuarea nobilei tradiții a evenimentului – ce fusese un bastion al culturii autentice încă din perioada comunistă – și-a asumat-o Fundația Sibiu Jazz Festival, avându-l ca director artistic pe H. Johannes Konstantin Schmidt, membru fondator al Jazz Club Sibiu și, ca director executiv pe Simona Adina Maxim.

Ani de-a rândul, scena sibiană a consacrat valorile jazzului autohton. Nu există jazzman român, a cărui evoluție să nu fi fost marcată, în vreun fel sau altul, de Festivalul de la Sibiu. Prezența internațională s-a înscris și ea pe linia pluralismului stilistic și a deschiderii spre toate orizonturile.

O listă, chiar incompletă, a muzicienilor străini ce au evoluat în cadrul Festivalului, vorbește de la sine: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval etc”, se menţionează pe sibiujazz.eu. Hilarius Johannes Konstantin Schmidt a murit în decembrie 2019, la 75 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola