Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Detaliu uimitor privind construcția Notre-Dame: „Scheletul de fier” unic descoperit după incendiul devastator din 2019
Articole online

Detaliu uimitor privind construcția Notre-Dame: „Scheletul de fier” unic descoperit după incendiul devastator din 2019

catedrala

Detaliu uimitor privind construcția Notre-Dame: „Scheletul de fier” unic descoperit după incendiul devastator din 2019

În 2019, un incendiu a izbucnit în interiorul Catedralei Notre-Dame din Paris, deteriorând grav clădirea medievală iconică. Cu toate acestea, incendiul le-a oferit cercetătorilor ocazia de a studia arhitectura clădirii ca niciodată înainte.

La câteva luni după ce infernul a fost stins, cercetătorii au descoperit că pietrele folosite pentru a construi catedrala în stil gotic au fost ținute împreună cu ajutorul unor capse de fier, o tehnică care nu a mai fost documentată până acum într-o clădire din această perioadă, potrivit unui studiu publicat pe 15 martie în revista PLOS One.

Notre Dame a fost construită în mai multe etape, începând cu începutul secolului al XII-lea și continuând în următorii 300 de ani, potrivit site-ului Catedralei Notre Dame.

„Aceasta este prima clădire de acest tip în care vedem acest lucru”, a declarat pentru Live Science autorul principal Maxime L’Héritier, profesor în cadrul Departamentului de Istorie de la Universitatea Paris 8. „Acest lucru arată că [constructorii] de la acea vreme încercau să experimenteze noi forme de construcție”.

L’Héritier și echipa sa au analizat 12 dintre capsele de fier, care măsoară aproximativ 50 de centimetri și care făceau parte din „scheletul de fier” care ținea clădirea laolaltă, a scris L’Héritier într-un eseu pentru publicația de arheologie Sapiens.

fier

Rolul acestor piese de mare importanță

Capsele au oferit consolidări suplimentare pentru zidăria catedralei, inclusiv pentru a ține împreună arcadele mari din naosul turnurilor gemene ale clădirii, înalte de 69 de metri. Fără sprijinul lor, această performanță arhitecturală ar fi fost probabil imposibil de realizat în 1160, când a început construcția clădirii, potrivit studiului.

„Când am studiat alte biserici gotice din acea perioadă, niciuna nu folosea fierul în construcția lor”, a declarat L’Héritier. „Credem că capsele au fost cele care le-au permis să construiască această structură la o înălțime atât de mare”.

Cercetătorii au datat prin radiocarbon capsele de fier și au descoperit că acestea au fost folosite în timpul uneia dintre fazele inițiale de construcție, „confirmând că data de producție a capselelor este aceeași cu cea a zidăriei, care a fost datată tot în jurul anului 1160”, a declarat L’Héritier.

Cu toate acestea, L’Héritier a avertizat că va fi nevoie de analize suplimentare pentru a cunoaște originea exactă a fierului.

„Încercăm să ne dăm seama dacă este local sau mai îndepărtat”, a spus L’Héritier. „De asemenea, se pare că există surse de minereu diferite, în funcție de faptul dacă construcția a avut loc în secolul al XII-lea sau al XIII-lea. Știm că episcopul [catedralei] a murit la sfârșitul secolului al XII-lea, așa că este posibil ca o nouă resursă de minereu să fi fost folosită ani mai târziu. Ar trebui să aflăm mai multe într-un an sau doi”.

În cei patru ani care au urmat incendiului, Notre-Dame a fost supusă reconstrucției și se așteaptă să se redeschidă pentru vizitatori în decembrie 2024.

Registration

Aici iti poti reseta parola