Alte povești despre Regele Arthur
Cercetătorii au tradus textele vechi de 800 de ani, lucru care a scos la iveală relatări ale legendei regelui Arthur, inclusiv detalii despre războiul regelui Arthur împotriva regelui Claudas. „Aceste fragmente din Povestea lui Merlin sunt o descoperire extraordinar de interesantă”, a spus dr. Leah Tether, profesor de engleză la Universitatea din Bristol și președintele International Arthurian Society.
Tether și alți cercetători au început examinarea în 2019. În primul rând, au identificat legenda care se numește Suite Vulgate du Merlin. Apoi, au folosit lingvistica pentru a stabili că a fost scrisă în nordul sau nord-estul Franței. În cele din urmă, au folosit o analiză paleografică pentru a stabili că textele datate din 1250-1275, la doar câteva decenii după ce textul original a fost scris în jurul anului 1225.
O examinare atentă a textului a arătat că acesta diferă ușor de legenda modernă. Printre toate versiunile legendei regelui Arthur, Merlin are o întâlnire cu Viviane, Doamna Lacurilor. „În majoritatea manuscriselor, Viviane aruncă o vrajă prin care sunt scrise trei nume în poală care îl împiedică pe Merlin să se culce cu ea”, a spus Tether. „În mai multe manuscrise ale versiunii mai puțin cunoscute, aceste nume sunt scrise pe un inel.”
„Însă, în fragmentele pe care le-am găsit, numele sunt scrise pe un inel, dar și cineva îl împiedică să-i vorbească. Așadar, Merlin scapă de conotațiile neclare, eliminând referința atât la poala lui Viviane, cât și la ideea că Merlin se culcă cu ea.”
Textul de la Bristol a inclus și detalii despre regele Claudas, un dușman al lui Arthur. Regele Claudas suferă din cauza unei răni, în versiunile anterioare fiind descrisă ca o „rană a coapsei”. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au remarcat că „rănile coapsei” erau deseori metafore pentru impotență sau castrare.
Secretele din bibliotecă
Cu toate acestea, textele traduse ale legendei regelui Arthur arată că mai sunt multe de aflat despre această faimoasă poveste. Și sugerează că această colecție de cărți de la Universitatea din Bristol ar putea conține mai multe secrete literare.
„Textele ne-au arătat potențialul manuscriselor locale și al colecțiilor de cărți rare din Bristol”, a remarcat Tether. „Mai ales în Biblioteca Centrală, unde există multe alte fragmente de manuscrise neidentificat care așteaptă să fie descoperite.”