Evenimentul Istoric > Articole online > O navă posibil vikingă, descoperită într-un sit funerar din Norvegia
Articole online

O navă posibil vikingă, descoperită într-un sit funerar din Norvegia

Descoperirea s-a făcut datorită unui georadar de înaltă rezoluţie, care a detectat urmele înhumării navei, care datează cel mai probabil din perioada merovingiană sau vikingă, la Edoy in More.

Ea a fost făcută de arheologi de la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural (NIKU).

Importanţa

„Nava este importantă pentru istoria noastră comună”, a declarat Ola Elvestuen, ministrul Climei şi mediului, adăugând că pe moment experţii analizează care este cea mai bună variantă de conservare a acesteia.

Specialiştii au recurs la radar după ce rămăşiţele unei nave au fost detectate pe insula Edoy din vestul Norvegiei. Locaţia se află în apropierea unei rute istorice pe mare, de-a lungul coastei, spre oraşul Trondheim.

Patrimoniu arheologic

Regiunea are un bogat patrimoniu arheologic.

Kulisteinen, o piatră runică, cu o vechime de peste 900 de ani, având o inscripţie care prezintă cea mai veche menţionare cunoscută a Norvegiei, a fost descoperită pe o insulă din apropiere.

Resturile navei, cu o chilă de 13 metri, au fost găsite în ceea ce pare să fi fost o movilă funerară.

Cercetare

Nava avea probabil o lungime cu câţiva metri mai mare, însă aratul i-ar fi putut deteriora pupa şi prova, au explicat cercetătorii.

„Este prea devreme să spunem ceva sigur despre vechimea navei, dar probabil e din perioada merovingiană sau vikingă, ceea ce înseamnă că are peste 1.000 de ani”, a precizat Knut Paasche de la Departamentul de arheologie digitală al NIKU, expert în navele vikinge.

Epoca merovingiană se întinde între anii 570-800 d.Hr., iar cea vikingă între 800-1050 d.Hr.

Registration

Aici iti poti reseta parola