Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O comoară extrem de rară din aur și argint a fost descoperită în Olanda
Articole online

O comoară extrem de rară din aur și argint a fost descoperită în Olanda

O comoară extrem de rară din aur și argint a fost descoperită în Olanda

Comoara medievală descoperită cu ajutorul unui detector de metale în Olanda conținea piese de aur din secolul al XI-lea

Comoara medievală descoperită cu ajutorul unui detector de metale în Olanda conținea piese de aur din secolul al XI-lea

Tezaurul include patru pandantive de aur pentru urechi, două benzi de foiță de aur și 39 de monede de argint.

Istoricul a dat peste aceste bogății în timp ce căuta cu un detector de metale în micul oraș nordic Hoogwoud, în regiunea West Friesland. Acum, arheologii de la Muzeul Național Olandez de Antichități (Rijksmuseum van Oudheden)  susțin că această comoară datează din Evul Mediu.

Comoara a aparținut unei figuri puternice din Evul Mediu

Bijuteriile impunătoare au aparținut probabil unui personaj medieval bogat și puternic, au declarat experții muzeului într-un comunicat de presă.

„Bijuteriile de aur ca acestea aparțineau doar celor care făceau parte din cele mai înalte clase sociale, așa că acestea ar fi putut aparține cuiva cu o mare bogăție și putere, poate chiar contesei de Olanda„, a declarat Lorenzo Ruijter, cel care a dezgropat comoara, pentru Live Science.

Monedele de argint au o varietate de stiluri, unele fiind produse pe plan local la începutul secolului al XIII-lea, iar câteva dintre ele purtând însemnele Sfântului Imperiu Roman, a precizat Ruijter. Cea mai recentă monedă este de la sfârșitul anului 1240, ceea ce coincide cu o perioadă de război care ar putea explica de ce proprietarul a îngropat aceste bunuri valoroase.

„Cea mai nouă monedă este din 1247 sau 1248, ceea ce este foarte aproape de numeroasele bătălii dintre fermierii independenți, care cultivau solurile mlăștinoase ale statul liber Frieslandul de Vest și diferiți conți ai Olandei care revendicau terenul”, a spus Ruijter. „Într-o astfel de perioadă de conflicte și războaie constante, ai vrea să îți protejezi bunurile și banii. Nu existau bănci în Evul Mediu, așa că ce faci? Îi pui în pământ”.

Arheologii de la Muzeul Național Olandez de Antichități încă investighează piesele de aur pentru a stabili cu exactitate când și unde au fost făcute, dar gravurile de pe ele sunt tipice pentru zona Friesland, a declarat Ruijter.

„Avem de-a face cu obiecte care au aparținut unor persoane din cele mai înalte ranguri ale societății, posibil regi sau conți”, a declarat pentru Live Science Annemarieke Willemsen, conservator al colecțiilor medievale de la Muzeul Național de Antichități din Olanda. „Din păcate, nu avem nicio idee despre cât de mult valorau, deoarece nu avem cu ce să le comparăm – nu știm nici dacă aveau vreo valoare cu caracter sentimental. Este dificil de știut câte dintre aceste obiecte existau la acea vreme, deoarece aurul era un material foarte reciclat și tot ceea ce nu a fost îngropat a fost topit de foarte multe ori.”

De aceea, o „adevărată comoară medievală” ca aceasta este o descoperire „foarte, foarte rară”, a precizat Ruijter. „Tremuram de emoție”, a spus el, descriind momentul în care a dezgropat primele piese de aur și argint. „Nu-mi venea să cred  ce am găsit după atâția ani de căutări. Este ireal să găsești ceva atât de important ca aceste piese”.

Registration

Aici iti poti reseta parola