Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Omul din Tollund – Regele sacrificat de poporul său în Epoca Fierului
Articole online

Omul din Tollund – Regele sacrificat de poporul său în Epoca Fierului

Pe 6 mai 1950, fraţii Emil şi Viggo Højgård, împreună cu familiile lor, scoteau turbă în mlaştina de la Bjældskovdal, la 10 km vest de Silkeborg – în apropiere de Tollund, Danemarca, când au descoperit un cadavru mumificat, cunoscut astăzi ca Omul din Tollund.

Crezând că e vorba despre victima unei crime recente, au chemat poliția. Investigațiile ce au urmat au demonstrat că omul fusese, într-adevăr, ucis — însă în urmă cu aproximativ 2 300 de ani.

Mumia a fost obiectul mai multor cercetări ştiinţifice: datarea cu C-14 arată că omul a murit aproximativ în anul 350 î.Hr., în Epoca Fierului. Vârsta sa este estimată la 40 de ani, iar înălţimea la 1,61 m ceea ce îl face mic de statură.

Amprentele sunt asemănătoare cu ale omului modern.

Cercetările asupra conţinutului stomacului au dus la concluzia că Omul din Tollund a mâncat o supă de 30 de plante diferite, era exclusiv vegetarian.

Din pricina uscăciunii, pielea sa a căpătat o culoare gri-strălucitoare, asemănătoare minei de creion, însă trăsăturile sunt extrem de bine redate.

Până şi tuleiele de pe faţă se mai pot vedea.

Găsit spânzurat cu o frânghie de piele şi aruncat într-o mlaştină, acum 2300 de ani, Omul din Tollund a fost, probabil, un sacrificiu uman.

Unii istorici susțin că, atunci când recoltele se anunțau slabe, poporele din acea parte a lumii își sacrificau regii pentru a-i îmbuna pe zei.

Dovada pentru această ipoteză ar fi că Omul de Tollund a fost găsit în poziția fetusului, cu ochii închiși și o expresie senină.

Mai mult, purta doar o tichie din piele de oaie, semn distinctiv al regilor, și o curea lată în jurul mijlocului, în rest fiind complet dezbrăcat.

În anii 1950, oamenii de știință încă nu știau care e cea mai bună metodă de a conserva o astfel de descoperire.

Așa încât doar capul s-a păstrat intact. Restul corpului a fost supus testelor de stabilire a vârstei și a condițiilor de viață și a circumstanțelor morții.

În nordul Europei au fost descoperite mii de „cadavre de mlaștină”, dar Omul de Tollund este cel mai bine conservat dintre toate.

Capul original împreună cu corpul reconstituit sunt astăzi expuse la Muzeul din Silkeborg.

Încă poartă la gât sfoara cu care a fost ucis.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola