Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Declarații controversate ale președintelui Cehiei: „Ar trebui să-i monitorizăm pe toți rușii care trăiesc în Occident!”
Articole online

Declarații controversate ale președintelui Cehiei: „Ar trebui să-i monitorizăm pe toți rușii care trăiesc în Occident!”

Petr Pavel

Declarații controversate ale președintelui Cehiei: „Ar trebui să-i monitorizăm pe toți rușii care trăiesc în Occident!”

Președintele ceh Petr Pavel afirmă că cetățenii ruși care trăiesc în străinătate ar trebui să fie supuși unei „supravegheri stricte” de către serviciile de informații din țările gazdă, potrivit POLITICO

„Toți rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui să fie monitorizați mult mai mult decât în trecut, deoarece sunt cetățeni ai unei națiuni care duce un război agresiv”, a declarat Pavel într-un interviu pentru Radio Europa Liberă publicat joi.

„Îmi poate părea rău pentru acești oameni, dar, în același timp, când ne uităm în urmă, când a început cel de-al Doilea Război Mondial, toată populația japoneză care trăia în Statele Unite se afla și ea sub un regim de monitorizare strictă”, a mai spus președintele ceh. „Acesta este pur și simplu un cost al războiului”.

Întrebat ce a vrut să spună prin „monitorizare”, Pavel a răspuns că se referă la „a fi sub supravegherea serviciilor de securitate”

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 120.000 de persoane de origine japoneză – majoritatea cetățeni americani, iar jumătate dintre ei copii – au fost plasate cu forța în lagăre de internare în urma atacului de la Pearl Harbor din decembrie 1941 al forțelor japoneze. Lagărele erau înconjurate de sârmă ghimpată și păzite de soldați americani. Președintele de atunci, Ronald Reagan, și-a cerut scuze în mod oficial pentru aceste lagăre în 1988.

Președintele american Joe Biden a declarat în februarie că a fost „una dintre cele mai rușinoase perioade din istoria americană”.

Cetățenii ruși au fugit din țara lor cu sutele de mii de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina, în februarie 2022 – inclusiv pentru a evita să fie înrolați în armata rusă. Potrivit Statista, în 2020, aproximativ 6,6 milioane de ruși trăiau în Europa și America de Nord.

Președintele ceh pro-occidental, care a fost un susținător vocal al Ucrainei pe fondul invaziei Rusiei, a fost general NATO – un trecut extrem de neobișnuit pentru un lider european.

El a fost ales în ianuarie, după ce a candidat ca independent, învingându-l pe fostul prim-ministru Andrej Babiš cu 58% din voturi.

Registration

Aici iti poti reseta parola