Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Anchetă de amploare în Rusia! Este vizat un centru dedicat primului președinte al țării după prăbușirea URSS
Articole online

Anchetă de amploare în Rusia! Este vizat un centru dedicat primului președinte al țării după prăbușirea URSS

centru

Anchetă de amploare în Rusia! Este vizat un centru dedicat primului președinte al țării după prăbușirea URSS

Rusia a deschis o anchetă asupra unui muzeu dedicat fostului președinte Boris Elțîn pentru o potențială activitate de „agent străin”.

Autoritățile desfășoară o anchetă „profundă” asupra activităților Centrului Elțîn, care va dura cel puțin o lună, a declarat joi ministrul adjunct al Justiției, Oleg Sviridenko, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA Novosti.

La doar o zi după ce Kremlinul a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, Centrul Elțîn a publicat o declarație în care cerea „oprirea imediată” a ostilităților militare. La mai puțin de două luni mai târziu, autoritățile de aplicare a legii au forțat centrul să își retragă declarația anti-război.

Unele figuri proeminente de la Kremlin, inclusiv ministrul apărării Serghei Șoigu, fac parte din comitetul director al Centrului Elțîn, care se află în orașul Ekaterinburg, aducând un omagiu vieții, operei și moștenirii lui Elțîn.

Elțîn a fost primul președinte al Rusiei din 1991 până în 1999, după prăbușirea Uniunii Sovietice, și l-a desemnat pe Vladimir Putin ca succesor al său.

El a dus o politică de deschidere față de Occident

Centrul Elțîn a răspuns acuzației spunând că nu crede că există vreun motiv pentru care să fie etichetat drept „agent străin” și că nu este îngrijorat de anchetă.

Termenul de „agent străin” are conotații de spionaj și a fost utilizat pe scară largă de autoritățile ruse împotriva jurnaliștilor și a personalităților din opoziție acuzate că desfășoară activități antistatale cu sprijinul unor entități străine.

De când termenul a fost introdus în legislația țării, în 2012, Rusia a etichetat peste 550 de persoane și organizații drept „agenți străini”, potrivit Moscow Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola