De ce Albert Einstein nu a fost implicat în Proiectul Manhattan?
Cu toate acestea, implicarea lui Einstein în cursa Americii pentru crearea primei arme nucleare a fost minimă. Chiar și cu puțina influență pe care a avut-o, s-a simțit vinovat.
Influența lui Albert Einstein asupra lui Franklin D. Roosevelt
Faimoasa ecuație a lui Albert Einstein, E=mc², este considerată de mulți ca fiind precursoarea dezvoltării bombei atomice. Ea explică energia eliberată de o astfel de armă, însă nu conține instrucțiuni privind modul de dezvoltare a uneia. Din acest motiv, fizicianul teoretician a reamintit adesea că „nu mă consider părintele eliberării energiei atomice. Rolul meu în acest sens a fost destul de indirect”.
Cu toate acestea, Einstein a recunoscut că a avut o influență directă asupra dezvoltării bombei atomice. În august 1939, el i-a scris o scrisoare președintelui american Franklin D. Roosevelt în care spunea că, în plin al Doilea Război Mondial, Germania ar putea foarte bine să fie pe cale să dezvolte o bombă atomică și că Statele Unite trebuie să răspundă cu „o acțiune rapidă din partea administrației”. Acest lucru însemna, în esență, lansarea propriului program nuclear al țării.
Einstein nu a fost singur în această convingere, deoarece colegul său fizician Léo Szilard l-a încurajat și l-a ajutat să redacteze scrisoarea. A funcționat, iar în august 1942 Proiectul Manhattan a fost demarat oficial.
Opiniile politice ale lui Albert Einstein au împiedicat implicarea sa
Deși Albert Einstein a fost cel care a declanșat crearea Proiectului Manhattan, colegul său, fizicianul teoretician J. Robert Oppenheimer, avea să fie cel care a condus programul. De fapt, Einstein nu va mai avea nimic de-a face cu acesta, deoarece oficialii erau îngrijorați de opiniile sale politice și de modul în care acestea ar putea intra în joc.
De-a lungul secolului al XX-lea, opiniile politice de stânga ale lui Einstein au suscitat interesul publicului, datorită, în parte, faimei sale, precum și eforturilor sale academice, politice și umanitare. I s-a acordat mult mai multă indulgență pentru a vorbi deschis și a fost deschis în legătură cu preferința sa pentru socialism, activismul pentru pace și federalismul global.
Prin urmare, nu este surprinzător faptul că oficialii i-au interzis lui Einstein să participe la proiect, refuzându-i autorizația de securitate, considerând că opiniile sale ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității. Erau atât de îngrijorați de implicarea sa încât au interzis chiar și celorlalți oameni de știință care lucrau sub conducerea lui Oppenheimer să se consulte cu el.
Regretul în urma desfășurării proiectului Little Boy și Fat Man
Proiectul Manhattan a continuat fără ajutorul lui Albert Einstein și a reușit să dezvolte cu succes primele arme nucleare din lume. În august 1945, SUA le-a pus în funcțiune, lansând Little Boy asupra orașului japonez Hiroshima, pe 6 august. Trei zile mai târziu, bomba atomică Fat Man a fost lansată deasupra orașului Nagasaki.
Când Einstein a aflat de atac, ar fi spus:
„Vai de mine”.
Pagubele rezultate în urma bombelor l-au determinat pe fizicianul teoretician să reflecteze asupra implicării sale în dezvoltarea armelor nucleare. El a regretat că a recomandat guvernului american programul nuclear american, spunând:
„Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să dezvolte o bombă atomică, nu aș fi făcut nimic”.