Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De-a ce se joacă Vladimir Putin cu NATO? Asta e ceea ce-și dorește
Articole online

De-a ce se joacă Vladimir Putin cu NATO? Asta e ceea ce-și dorește

Nici gând de detensionare

Președintele american Joe Biden va discuta astăzi cu aliații din NATO despre criza ucraineană. La rândul său, Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu omologul bielorus, Alexander Lukașenko, pentru a discuta despre ceea ce se va întâmpla cu cei aproximativ 30.000 de soldați ruși din statul vecin după încheierea exercițiilor militare comune. Imaginile din satelit au dezvăluit tancurile și lansatoarele rusești sunt la numai câțiva kilometri distanță de granița Belarus-Ucraina. De asemenea, imaginile obținute de sateliții spion arată o activitate militară neobișnuită în Belarus, inclusiv construirea unui pod de pontoane peste râul Pripyat. Oficialii occidentali se tem că exercițiile din Belarus ar putea fi pur și simplu folosite ca acoperire pentru o invazie a Ucrainei. Rusia continuă însă să nege că ar avea vreun plan în acest sens.

Putin a câștigat deja ce își dorea?

Putin nu va invada Ucraina în viitorul apropiat, susține pentru un expert britanic în politică externă. care e instabilitatea actuală este „avantajoasă” pentru președintele rus. Paul Flenley, profesor principal de politică la Universitatea din Portsmouth și expert în politică externă ruisă, e de părere că instabilitatea este exact ceea ce își dorește Putin

Potrivit lui Flenley, Putin a realizat deja ceea ce și-a dorit: o sferă de influență în jurul țării sale și o atenție deosebită arătată Rusiei în întreaga lume. Astfel, Putin își conservă avantajul refuzând să „rezolve” situația, fie prin retragerea trupelor, fie prin clarificarea intențiilor sale.
„Din punct dfe vedere al politicii defensive a Rusiei, este avantajos să existe aceste zone de instabilitate la granițele Rusiei și astfel de întrebări care nu au fost rezolvate, deoarece înseamnă că Rusia are influență.
La fel se întâmplă și în Caucaz sau în Transnistria. Statutul Transnistriei în Moldova nu a fost stabilit și Rusiei îi convine să aibă aceste situații nerezolvate în jurul graniței sale, pentru că asta înseamnă că are influență. Poate să-și exercite puterea.”
Situația geopolitică actuală este exact ceea ce și-a dorit Putin în primul rând, susține dr. Flenley.

Instabilitatea crescută în regiunea extinsă a Mării Negre îl asigură pe Putin că liderii mondiali se concentrează în continuare asupra Moscovei, iar Rusia continuă să reprezinte o amenințare și pentru frontul de est al NATO.

„Mă gândeam recent că îi este de folos lui Putin să nu rezolve situația. El joacă într-adevăr un joc cu bătaie lungă. Cu cât durează mai mult, el are deja multe din ceea ce își dorește – Rusia este acum din nou în vârful clasamentului.
Acum toată lumea vizitează Moscova, vorbește despre Rusia. Deci Putin a trecut de la a fi ignorat și izolat la a fi în centrul politicii internaționale.
El poate continua acest joc. cu toate aceste exerciții și mobilizarea trupelor”.

Pleacă trupele rusești din Belarus?

Oficialii ruși au promis că trupele lor vor părăsi Belarus când exercițiile se vor încheia .

Cu toate acestea, Lukașenko a declarat joi: „Dacă avem nevoie să ținem trupele rusești aici, le vom păstra atâta timp cât va fi nevoie. Subliniez încă o dată: acesta este teritoriul nostru și această decizie depinde de noi.”

Trupele rusești din Belarus sunt unele dintre cele mai mari îngrijorări pentru NATO, deoarece au fost trimise la multe mii de mile de bazele lor din estul Rusiei.

Kremlinul a susținut la începutul acestei săptămâni că va retrage trupele și echipamentele de la granița cu Ucraina, dar nu a clarificat exact în ce proporții.
În ciuda faptului că ministerul rus al apărării a postat videoclipuri cu tancuri și trupe care se presupune că pleacă, serviciile de informații occidentale sugerează că încă 7.000 de soldați au fost dislocați la granițele cu Ucraina în ultimele zile.
Potrivit unui raport publicat astăzi în The Times, Putin s-a hotărât să invadeze Ucraina.O sursă din Whitehall a declarat ziarului că mentalitatea președintelui rus s-a schimbat în ultimele 24 de ore „O va face și va fi îngrozitor”.

Aceste scurgeri de informații au loc în momentul în care Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a avertizat că Rusia ar putea plănui un „atac sub steag fals, chiar adevărat, folosind arme chimice”, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola