Evenimentul Istoric > Articole online > Cum şi-a descoperit ambasadorul Israelului în România rude ucise în lagărul de la Auschwitz-Birkenau
Articole online

Cum şi-a descoperit ambasadorul Israelului în România rude ucise în lagărul de la Auschwitz-Birkenau

Ceremonii comemorative se vor desfăşura sub patronajul preşedintelui polonez, Andrzej Duda, la care vor participa oficialităţi din mai multe state, supravieţuitori ai Holocaustului şi membri ai asociaţiilor evreieşti.

Printre participanţi se numără şi premierul Ludovic Orban, care va fi prezent la ceremonii şi la marşul comemorativ organizat cu acest prilej, la depunerea de candele şi la tributul adus victimelor fascismului la Monumentul Internaţional de la Birkenau, scrie RADOR.

La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va decora organizaţii şi supravieţuitori rromi ai Holocaustului cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi a împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau.

Victime din Turcia

Într-o zi cu o atare încărcătură emoţională pentru toţi evreii din lume, dar nu numai, ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, postează în paginile sale de social media câteva rânduri şi fotografii care marchează un moment de cumpănă din viaţa sa.

Holocaustul nu a ratat nicio comunitate. Acum doi ani, cu ocazia vizitei mele la Auschwitz, am descoperit, spre marea mea surpriză, nume din familia Saranga, ale unor oameni care au pierit în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Graţie paginilor comemorative de la Memorialul Holocaustului Yad Vashem, am putut descoperi alte două victime din familie: Reuven Saranga şi Allegra Saranga.

Ambii se născuseră la Istanbul şi se aflau în Franţa în momentul declanşării Celui de-al Doilea Război Mondial. Au fost trimişi la Auschwitz, unde au pierit”, scrie David Saranga în postarea sa.

Unul dintre prietenii săi de la Facebook, care şi poartă numele de Saranga, comentează că află pentru prima oară despre aceste detalii. „Uimitor, nu am auzit până astăzi, deşi tatăl meu mi-a povestit multe despre perioada Holocaustului pe care au trăit-o evreii din Turcia”. Semn că istoria este mereu surprinzătoare pentru oricare dintre noi.

Continuă identificările

Deşi au trecut 75 de ani de când la 27 ianuarie 1945 în jurul orei 15:00, forțele aliate au eliberat lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau, punând astfel capăt celor mai abominabile crime din istoria europeană – anihilarea plănuită a evreilor din Europa, încă mai continuă identificarea numelor celor peste un milion de victime de acolo.

Istoricii colectează cu mare migală şi atenţie informaţiile, folosind totul – de la listele de transport şi etichetele de pe valize, până la inscripţiile rămase pe pereţii lagărului, pentru a încerca să îi identifice pe toţi cei ucişi de nazişti.

Amintirea Holocaustului nazist rămâne însă o rană deschisă în memoria Europei și a întregii lumi.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola