Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum a supravegheat Rudolf Höss, fără milă, moartea a peste un milion de oameni la Auschwitz
Articole online

Cum a supravegheat Rudolf Höss, fără milă, moartea a peste un milion de oameni la Auschwitz

Rudolf Höss

Cum a supravegheat Rudolf Höss, fără milă, moartea a peste un milion de oameni la Auschwitz

În mărturia sa din timpul proceselor de la Nürnberg, comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höss, și-a descris ușurarea de a fi găsit o modalitate eficientă de a ucide. Gazul mortal Zyklon B, a explicat el, „mi-a liniștit mintea, deoarece exterminarea în masă a evreilor urma să înceapă în curând… Acum aveam gazul și stabilisem o procedură”.

Nazist de lungă durată, Höss a preluat conducerea Auschwitzului în 1940. A pornit imediat să se supună superiorilor săi, care hotărâseră să rezolve „problema evreiască” prin ordonarea exterminării în masă.

Descoperirea Zyklon B de către Höss avea să îndeplinească acest obiectiv cu o eficiență devastatoare. Iar până la sfârșitul războiului, în 1945, ucidea până la 2.000 de oameni pe zi.

Cum a devenit Rudolf Höss un nazist

Născut la 25 noiembrie 1900, în Baden-Baden, Germania, Rudolf Franz Ferdinand Höss (uneori ortografiat Hoess sau Höß) și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei crezând că va fi preot. Asta își dorea tatăl său strict catolic să facă, iar Höss s-a supus fără ezitare:

„Fusesem educat de părinții mei să fiu respectuos și ascultător față de toate persoanele adulte, și în special față de persoanele în vârstă, indiferent de statutul lor social”, a mărturisit Höss mai târziu. „Tot ceea ce spuneau ei era întotdeauna corect”.

Dar când tatăl lui Höss a murit în jurul vârstei de 15 ani, la fel s-a întâmplat și cu ambiția fiului său de a deveni preot. Eliberat de obligații, Höss s-a înrolat în schimb în armata germană și a pornit să lupte în Primul Război Mondial.

Acolo, s-a distins atât prin curajul său, cât și prin tinerețe. La 17 ani, Höss a devenit cel mai tânăr subofițer al armatei și a primit de două ori Crucea de Fier pentru curajul său în acțiune.

Cu toate acestea, războiul pierdut de Germania l-a lăsat pe Höss cu un sentiment profund de trădare

La fel ca mulți alți foști soldați, s-a alăturat organizației paramilitare Freikorps. Și, la fel ca mulți germani, a alunecat spre politica de dreapta care apăruse în urma Primului Război Mondial, oferind un motiv pentru înfrângerea Germaniei – evreii.

După ce l-a văzut pe Adolf Hitler vorbind la München în 1922, Höss a renunțat la catolicism și s-a alăturat Partidului Nazist. În anul următor, el a părut să-și dovedească loialitatea atunci când a participat la uciderea brutală a lui Walther Kadow, un profesor despre care Höss și alții credeau că l-a trădat pe Leo Schlageter, membru nazist, autorităților franceze de ocupație.

Deși a fost condamnat la 10 ani de închisoare, Höss a fost eliberat în 1928, în cadrul unei amnistii generale. El și-a întâlnit soția, Hedwig Hensel, în anul următor.

Însă Höss a întâlnit pe altcineva în 1929, care avea să se dovedească mult mai influent în viața sa: Heinrich Himmler, un nazist de rang înalt.

De la SS la supravegherea Auschwitz

În 1929, Adolf Hitler îl numise pe Heinrich Himmler la conducerea temutei sale forțe de securitate, SS, în calitate de Reichsführer. Himmler l-a recrutat pe Rudolf Höss pentru a i se alătura.

În calitate de gardian SS, Höss a mers în lagărul de concentrare Dachau în 1934. La acea vreme, Dachau era mai degrabă un centru de „reeducare” decât un lagăr de exterminare. Dar experiența lui Höss acolo l-a modelat și a influențat modul în care avea să supravegheze Auschwitz doar șase ani mai târziu:

„Oricine manifestă chiar și cea mai mică urmă de simpatie față de [prizonieri] trebuie să dispară imediat din rândurile noastre”, a tunat Theodor Eicke, comandantul lagărului. „Am nevoie doar de oameni SS duri și total dedicați. Nu este loc printre noi pentru oameni moi”.

Pentru Höss, să asiste la bătăile brutale aplicate prizonierilor a fost dificil – dar numai la început

„La începutul războiului, am asistat la prima mea execuție, dar nu m-a afectat nici pe departe atât de mult ca atunci când am asistat la acea primă pedeapsă corporală”, și-a amintit mai târziu.

Eicke l-a apreciat pe Höss, pe care l-a recomandat pentru o promovare. Höss a trecut de la asistarea comandantului din lagărul de concentrare de la Sachsenhausen la obținerea propriului post de comandă. În 1940, a fost pus la conducerea Auschwitz.

Până atunci, cel de-al Doilea Război Mondial făcuse ravagii de un an. Iar Himmler a ales Auschwitz pentru un scop special.

„În vara anului 1941, nu-mi amintesc data exactă, am fost brusc chemat la Reichsführer”, a declarat mai târziu Höss. „Contrar obiceiului său obișnuit, Himmler m-a primit fără ca adjunctul său să fie prezent și mi-a spus, de fapt: „Führerul a ordonat ca problema evreiască să fie rezolvată odată pentru totdeauna și că noi, SS, trebuie să punem în aplicare acest ordin”.”

Dar Höss avea o problemă. Trebuia să ucidă oameni – mii de oameni – și trebuia să o facă eficient. După ce a vizitat lagărul de exterminare de la Treblinka, a criticat modul în care comandantul lagărului folosea gazul monoxid. „Nu mi s-a părut că metodele sale erau foarte eficiente”, a declarat el mai târziu.

În schimb, Rudolf Höss a folosit un gaz numit Zyklon B, un acid cristalizat:

„Protejat de o mască de gaz, am asistat personal la crimă”, a declarat Höss. „În celulele înghesuite, moartea a survenit instantaneu în momentul în care a fost aruncat Zyklon B. Un strigăt scurt, aproape înăbușit, și totul s-a terminat.”

În scurt timp, decesele la Auschwitz au crescut vertiginos sub conducerea lui Höss. Cu Zyklon B, comandantul nazist putea ucide până la 2.000 de persoane pe zi. Un raport al SS din 1944 îl lăuda pe Höss ca fiind „un adevărat pionier în acest domeniu, datorită ideilor sale noi și metodelor educaționale”. El este responsabil pentru peste 1 milion de crime.

Între timp, a dus o existență idilică în apropiere, alături de soția și copiii săi. Puteau vedea coșurile crematoriului de la fereastra lor, iar soția lui Höss le-a spus copiilor să spele orice legume din grădină din cauza cenușii care cădea.

Dar, în 1945, războiul se apropia de sfârșit. Germania pierduse. Iar Rudolf Höss a fugit.

Mărturia și execuția lui Rudolf Höss

După ce a trăit pentru scurt timp sub un nume fals, Rudolf Höss a fost urmărit de Hanns Alexander, un evreu german care fugise din Berlin în timpul ascensiunii naziștilor la putere. Höss a fost arestat și trimis în judecată.

Ca un „angajat la alimentară”, Höss și-a descris cu nonșalanță munca de la Auschwitz și chiar a exagerat numărul de persoane ucise:

„Din moment ce oricum urma să fie etichetat drept „criminalul suprem al lumii”, s-ar putea ca în mintea sa morbidă să se fi gândit să stabilească un record de ucideri în masă care să nu mai fie depășit niciodată de niciun alt om”, a speculat mai târziu Harris.

Höss nu a arătat prea multe remușcări, deși a recunoscut că a simțit „milă” pentru victime. El a declarat că nu făcuse decât să execute ordinele:

„A fost cu siguranță un ordin extraordinar și monstruos”, a declarat Höss. „Cu toate acestea, motivele care au stat la baza programului de exterminare mi s-au părut corecte. Nu am reflectat asupra acestui lucru în acel moment: Mi se dăduse un ordin și trebuia să îl execut.

„Dacă această exterminare în masă a evreilor era necesară sau nu era un lucru asupra căruia nu-mi puteam permite să-mi formez o opinie, pentru că nu aveam anvergura de vederi necesară.”

În cele din urmă, Rudolf Höss a trăit după regula sa de aur: „Un singur lucru este valabil – ordinele”. Ignorând costul uman devastator al muncii sale, Höss s-a lăudat chiar în memoriile sale că „prin voința Reichsführer-SS, Auschwitz a devenit cel mai mare centru de exterminare umană din toate timpurile”.

În urma mărturiei sale, a fost condamnat la moarte. Foști prizonieri de la Auschwitz au făcut o petiție la tribunal pentru a-l spânzura pe Höss în lagăr, care a fost aprobată.

La 14 aprilie 1947, fostul comandant de la Auschwitz a fost adus înapoi la Auschwitz. După o ceașcă de cafea, gardienii l-au condus la spânzurătoare cu puțin înainte de ora 10.00. Acolo, Rudolf Höss a fost spânzurat, murind nu departe de locul în care a trimis milioane de oameni la moarte.

Rudolf Höss

Registration

Aici iti poti reseta parola