Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum organizează CIA o lovitură de stat. Operațiunea Ajax
Articole online

Cum organizează CIA o lovitură de stat. Operațiunea Ajax

Operațiunea TP Ajax

Pe 19 august 1953, Mohammad Mossadegh, premierul iranian ales în mod democratic, a fost înlăturat după o lovitură de stat inițial eșuată și confruntări violente pe străzile Teheranului în care au murit 300 de persoane. Abia după decenii s-au aflat toate ițele complotului orchestrat de CIA și serviciile de informații britanice.

Adevărul s-a aflat după mai bine de 60 de ani

Documentele desecretizate publicate în 2017 pun în lumină rolul central al Agenției Centrale de Informații în această lovitură de stat din 1953 care otrăvește încă relațiile dintre SUA și Iran.
Cele aproximativ 1.000 de pagini de documente declasificate demonstrează, de asemenea, că CIA a încercat la un moment dat să anuleze lovitura de stat, dar un agent insubordonat a schimbat totul.

Totul a început de la petrol

Cunoscut sub numele de Operațiunea Ajax, complotul CIA a vizat, evident, petrol iranian. Firmele occidentale controlau de zeci de ani petrolul din regiune, fie prin Arabian-American Oil Company din Arabia Saudită, fie prin Anglo-Iranian Oil Company din Iran. Când firma americană din Arabia Saudită a cedat presiunilor la sfârșitul anului 1950 și a fost de acord să împartă veniturile în mod egal cu Riadul, concesiunea britanică din Iran a fost supusă unei presiuni intense pentru a urma acest exemplu. Londra a refuzat categoric.

Ca urmare, la începutul anului 1951, pe fondul presiunii populare, premierul Mossadegh a naționalizat industria petrolieră. Britanicii au început să conspire cu serviciile de informații americane pentru a-l răsturna pe Mossadegh și a restabili puterea deplșină a șahului. Asta deși unii înalți funcționari din Departamentul de Stat al Statelor Unite au acuzat intransigența britanică pentru aceste tensiuni și au căutat să lucreze cu Mossadegh, după cum arată documentele desecretizate.

O operațiune „sub steag fals” ca la carte

Tentativa de lovitură de stat a început pe 15 august, dar a fost zădărnicită rapid. Mossadegh a făcut zeci de arestări. Generalul Fazlollah Zahedi, unul dintre conducătorii conspiratorilor, s-a ascuns, iar șahul a fugit din țară.

CIA, crezând că lovitura de stat a eșuat, a anulat orice acțiuni.
„Operațiunea a fost încercată și a eșuat și nu ar trebui să participăm la nicio operațiune împotriva lui Mossadegh care ar putea fi urmărită până în SUA”, transmiteau șefii de la centru șefului stației CIA din Iran pe 18 august 1953. „Operațiunile împotriva lui Mossadegh ar trebui întrerupte.”

Kermit Roosevelt, ofițer de top al CIA din Iran, a ales, însă, să ignore ordinul.. Un agent care era lângă el în acel moment a povestit ulterior că Roosevelt ar fi spus „Nu, nu am terminat aici.” A doua zi, pe 19 august 1953, cu ajutorul unor mulțimi „plătite” din banii CIA, lovitura de stat a reușit.
Profitând de greșeala lui Mossadegh, care și-a trimis susținătorii acasă, generalul Zahedi și ayatollahul Mohammad Behbahani au pus la punct un plan B. Folosind bani CIA, cei doi s-au gândit să exploateze temerile legate de comunism ale iranienilor printr-o operațiune sub steag fals.

 

Cum se manipulează mulțimile?

La 19 august, agenți infiltrați, dându-se drept membri ai Partidului Comunist Tudeh au început să organizeze o „revoluție comunistă“. Au încurajat membrii reali ai Tudeh să li se alăture. Drept urmare, aceștia au ieșit în stradă și au atacat toate simbolurile capitalismului, jefuind companii și distrugând magazine. Cartierul de afaceri din sudul Teheranului și bazarurile au fost vandalizate.
În acel moment, conspiratorii au declanșat a doua parte a operațiunii. Din bazarurile vandalizate, alți agenți infiltrați, care de data aceasta pozau în suporteri ai șahului, au organizat mulțimile de iranieni îngrozite de „revoluția comunistă“.

La mijlocul zilei, mulțimi mari de cetățeni obișnuiți, înarmați cu arme improvizate, au ieșit în stradă în demonstrații în masă și i-au spulberat pe comuniștii din Tudeh. Sub conducerea lui Zahedi, armata a luat cu asalt toate clădirile guvernamentale cu sprijinul manifestanților. Mossadegh a fugit după ce un tanc a tras asupra casei lui, dar s-a predat până la urmă armatei. Până la sfârșitul zilei, Zahedi și armata aveau controlul guvernului.
În ciuda rolului CIA în crearea condițiilor pentru lovitura de stat, există puține dovezi care să sugereze că Kermit Roosevelt sau alți oficiali CIA ar fi fost direct responsabili pentru acțiunile manifestanților sau ale armatei la 19 august.
Indiferent cine a avut rolul hotărâtor, operațiunea sub steag fals a fost un succes. Mossadegh, eroul naționalist al Iranului a fost închis, șah-ul prietenos cu Occidentul și-a recăpătat puterea, iar compania de petrol anglo-iraniană – redenumită British Petroleum – a încercat să-și recupereze privilegiile. Nu a reușit, însă, în totalitate. În ciuda loviturii de stat, presiunea naționalistă împotriva revenirii petrolului sub controlul străin a fost prea mare, așa că British Petroleum și alte companii majore să împartă bogăția petrolieră a Iranului cu Teheranul.)

Guvernul SUA a negat de multă vreme implicarea în lovitură de stat. Departamentul de Stat a lansat pentru prima dată documente legate de lovitura de stat în 1989, dar a șters orice referință la implicarea CIA. Abia în august 2013, la 60 de ani după lovitura de stat, Agenția Centrală de Informații (CIA) a recunoscut că a fost responsabilă atât pentru planificarea, cât și pentru executarea loviturii de stat, inclusiv prin mituirea politicienilor iranieni, a unor oficiali de rang înalt din securitate și armată. Alte documente au ieșit la lumină în 2017.

Registration

Aici iti poti reseta parola