Statele Unite și aliații săi NATO au oferit Moscovei o înțelegere privind controlul armelor și măsuri de consolidare a încrederii pentru a detensiona criza ucraineană, potrivit documentelor publicate miercuri (2 februarie) de cotidianul spaniol El Pais.
Aderarea Ucrainei la NATO nu e subierct de negociere
Aceste propuneri, prezentate în scrisori de la NATO și Washington trimise ca răspuns la solicitările Rusiei, insistă ferm că Ucraina sau orice altă țară suverană are dreptul de a cere aderarea la NATO. Cu toate astea, răspunsul SUA sugerează luarea „angajamentelor reciproce din partea Statelor Unite și a Rusiei de a nu desfășura sisteme de lansare de rachete ofensive terestre și forțe de luptă permanente pe teritoriul ucrainean”.
Dialog și parteneriat prin Consiliul Rusia- NATO
Washingtonul cere Rusiei să reînnoiască legăturile diplomatice cu Alianța și să renegocieze și să reînnoiască tratatele de control al rachetelor nucleare cu Statele Unite. De asemenea, Moscova este îndemnată să folosească consiliul NATO-Rusia, un organism diplomatic „care oferă dialog și parteneriat în loc de conflict și neîncredere”, potrivit scrisorilor.
Nici NATO, nici rușii nu confirmă autenticitatea documentelor
„Nu comentăm niciodată despre presupusele scurgeri”, a spus un oficial NATO despre aceste texte. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze.
„Niciun alt partener nu a avut astfel de propuneri”
Aliații occidentali au cerut în scrisoarea lor publicată de El Pais „discuții sincere despre controlul armelor” și un dialog cu Rusia bazat pe „sprijin reciproc în transparență și măsuri de consolidare a încrederii”. „Niciun alt partener nu a avut astfel de propuneri”, adaugă aliații.
Deși Rusia a „încălcat încrederea” și amenință „principiile fundamentale ale arhitecturii de securitate euro-atlantică”, „suntem gata să studiem aranjamente sau acorduri” cu aceasta, inclusiv documente scrise și semnate, pentru a „aborda preocupările noastre de securitate respective”. Washingtonul și NATO avertizează, însă, că își vor întări pozițiile defensive în regiune în cazul unei „desfășurări sporite a Rusiei” sau „o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, nbotează Le Figaro.