Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum au reușit forțele aeriene americane să arunce accidental o bombă nucleară în Carolina de Sud?
Articole online

Cum au reușit forțele aeriene americane să arunce accidental o bombă nucleară în Carolina de Sud?

incident

Cum au reușit forțele aeriene americane să arunce accidental o bombă nucleară în Carolina de Sud?

Armele dezvoltate de fiecare națiune în această perioadă au fost testate rapid și, de multe ori, au avut loc accidente. Unul dintre aceste incidente a avut loc în Mars Bluff, Carolina de Sud, în 1958.

Statele Unite au continuat să dezvolte bombe după cel de-al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial a fost un conflict brutal. Statele Unite i-au pus capăt în vara anului 1945, lansând bombele atomice Little Boy și Fat Man asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki. Totuși, țara nu a terminat de dezvoltat arme nucleare noi și mai puternice.

Bomba nucleară Mk 6 a fost un succesor al explozibilului aruncat pe Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au fost dezvoltate mai multe variante. Procesul de proiectare a avut loc între 1951-55, iar aceasta a fost în serviciu până în 1962. În acest timp, au fost produse peste 1.000 de bombe cu diferite încărcături nucleare.

Forțele aeriene americane au vrut să se asigure că piloții săi înțeleg cum să zboare cu bombele echipate, în cazul în care ar fi izbucnit un război cu URSS. Ca atare, bomba nucleară Mk 6 a apărut în mod regulat în cursele de antrenament. De-a lungul anilor 1950, unele au fost lansate accidental, armata americană referindu-se la aceste incidente ca fiind „cazuri izolate”.

O bombă nucleară Mk 6 este lansată pe Mars Bluff, Carolina de Sud

La 11 martie 1958, un Boeing B-47 Stratojet a decolat de pe Hunter Army Airfield, Georgia. La bord se aflau membri ai Escadrilei de bombardament 375th Bombardment Squadron, 308th Bombardment Wing. Aeronava se îndrepta spre Regatul Unit, înainte de a călători în Africa de Nord ca parte a Operațiunii Snow Flurry, în cadrul căreia piloții urmau să efectueze simulări de lansare de bombe. În ciuda faptului că era un exercițiu de antrenament, echipajul aeronavei se simțea presat, deoarece era cronometrat.

Înainte de decolare, echipajul a plasat la întâmplare bomba nucleară Mk 6 în compartimentul de bombe, având dificultăți în a o bloca la locul ei. Așa cum era procedura, mecanismul s-a deblocat în timpul decolării. Cu toate acestea, nu se mai reangaja odată ce B-47 era în siguranță în aer.

Căpitanul Bruce Kulka a fost notificat cu privire la această problemă. În timp ce inspecta zona, el a tras din greșeală maneta de deblocare de urgență, lăsând bomba să cadă de la 8-10.000 de metri. Mai mult, Kulka s-a aflat în pericol, fiind aproape să cadă din compartimentul deschis al bombei. 

Bomba nucleară Mk 6 s-a prăbușit peste o casă de joacă pe care un bărbat pe nume Bill Gregg o construise pentru copiii săi. Când a aterizat, copiii lui Gregg se jucau la aproximativ 60 de metri distanță. Căsuța de joacă a fost distrusă de explozie, iar bomba a lăsat în urma sa un crater de 70 de metri lățime. Gregg, copiii săi și soția sa au fost răniți, iar șapte clădiri din apropiere au fost avariate.

Reacția la incidentul de la Mars Bluff

În mod remarcabil, niciunul dintre cei răniți în explozie nu a fost grav rănit, deoarece miezul nuclear fisionabil al bombei nucleare Mk 6 se afla într-o altă zonă a B-47. Ceea ce a explodat a fost TNT-ul pe care îl conținea. Dacă ar fi avut loc o explozie nucleară la scară largă, ar fi lăsat în urma ei o adevărată catastrofă.

La câteva ore de la incident, oficialii militari au ajuns la fața locului. Familia Gregg, care pierduse totul în urma detonării bombei, a dat în judecată Forțele Aeriene și a primit 54.000 de dolari. În ciuda pagubelor, Bill Gregg și-a păstrat buna dispoziție în legătură cu cele întâmplate, declarând mai târziu ziarului local: „Întotdeauna mi-am dorit o piscină, iar acum am o gaură pentru una fără niciun cost”.

Moștenirea incidentului de la Mars Bluff

Dezastrul a devenit cunoscut sub numele de „Incidentul Mars Bluff” și a beneficiat de acoperire locală și internațională. A contribuit, de asemenea, la o schimbare în modul în care Forțele Aeriene și-au desfășurat exercițiile de antrenament de acum înainte, mai ales că accidentele de acest gen erau mai frecvente decât ar fi vrut armata să recunoască. La scurt timp după aceea, ramura a încetat să mai transporte bombe nucleare în timpul misiunilor de antrenament.

Registration

Aici iti poti reseta parola