Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Forțele aeriene ale armatei americane au aruncat din greșeală bombe asupra orașului Boise, Oklahoma
Articole online

Forțele aeriene ale armatei americane au aruncat din greșeală bombe asupra orașului Boise, Oklahoma

avion

Oricât de ridicol ar părea, acest lucru s-a întâmplat de fapt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 5 iulie 1943, locuitorii din Boise City, Oklahoma, s-au trezit cu bombele lansate de avioanele pilotate de Forțele Aeriene ale Armatei SUA.

Exercițiu de antrenament al Forțelor Aeriene ale Armatei SUA

La 4 iulie 1943, un grup de aviatori americani s-a pregătit pentru o misiune de antrenament într-un Boeing B-17 Flying Fortress, plecând de la baza aeriană a armatei Dalhart, Texas. Au plecat după lăsarea întunericului și au primit sarcina de a zbura spre Conlen, Texas, și de a lansa bombele de antrenament asupra unei ținte marcate cu patru lumini – nu au reușit să ajungă.

În jurul orei 12:30 dimineața, pe 5 iulie, aviatorii au ajuns la ceea ce credeau că este ținta lor. Cu toate acestea, în ciuda faptului că se simțea încrezător în abilitățile sale de navigație, navigatorul s-a rătăcit teribil, conducând echipajul la 45 de mile de obiectivul lor, în micul oraș Boise City, Oklahoma. Situația nu a făcut decât să se înrăutățească, deoarece echipajul a confundat cele patru lumini care înconjurau piața orașului cu ținta care îi aștepta în Texas.

Bombardarea accidentală a orașului Boise, Oklahoma

Crezând că se află în locul potrivit, aviatorii au aruncat încărcătura. Ceea ce a urmat a fost haos, deoarece locuitorii din Boise City au crezut că sunt atacați de avioane inamice. „Raidul aerian” a durat aproximativ 30 de minute, iar bombele au fost aruncate asupra unui garaj, a bisericii baptiste și pe străzi. Au existat câteva situații limită, explozibilii fiind aproape să lovească un camion de combustibil parcat.

Din fericire, „gardianul aerian” al orașului, John Adkins, a sunat la biroul FBI din Oklahoma imediat după ce a fost lansată prima bombă. În timpul apelului, el a raportat: „Boise City a fost bombardat [ora 1:00 AM] biserica baptistă, garajul a fost lovit”. Frank Garrett, care se ocupa de energia electrică a orașului, a reușit să ajungă la întrerupătorul principal pentru luminile din zonă, aruncând locuitorii în întuneric.

După acest moment, echipajul B-17 și-a dat seama că nu se afla deasupra Texasului. În legătură cu incidentul, maiorul C.E. Lancaster, comandantul bazei aeriene a armatei Dalhart, a declarat că a fost pur și simplu „o greșeală de navigație”. În mod surprinzător, locuitorii din Boise City, deși inițial supărați, au devenit mai târziu entuziasmați de faptul că locuința lor a fost locul unui astfel de eveniment.

bombardament

Consecințele bombardamentului din Boise City

Din fericire, bombardamentul din Boise City s-a desfășurat cu puține incidente și nimeni nu a fost rănit sau ucis. Deoarece echipajul B-17 se afla într-o misiune de antrenament, nu primise bombe care să producă pagube semnificative, fiind în schimb echipat cu cele care transportau doar patru kilograme de dinamită și 96 de kilograme de nisip.

Cu toate acestea, echipajul nu a scăpat la fel de ușor. Navigatorul care făcuse eroarea potențial fatală a fost concediat, iar celorlalți membri ai echipajului li s-a spus că pot merge direct pe front sau pot fi supuși curții marțiale.

În urma incidentului, echipajul B-17 a devenit unul dintre cei mai decorați din cel de-al Doilea Război Mondial. Ei au fost aleși să conducă 800 de avioane din Forța a 8-a aeriană în timpul primului raid aerian pe timp de zi asupra Berlinului, în martie 1944, și, în timp ce serveau pe front, au primit o serie de mențiuni și decorații.

Locuitorii din Boise City au lăsat incidentul în urmă și au invitat echipajul B-17 să se întoarcă în oraș cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a incidentului. În mod nesurprinzător, toți au refuzat, fie din cauza sănătății precare, fie din jenă. 

oraș

 

Registration

Aici iti poti reseta parola