Cum ajunge muniția de lunetist fabricată în SUA în puștile rusești?
Într-un clip video de 60 de secunde postat pe Telegram, un lunetist mascat, purtând însemnele capului morții ale armatei de mercenari Wagner, laudă arma Orsis T-5000 de producție rusă, potrivit POLITICO.
„Echipamentul vine foarte bine recomandat”, îi spune soldatul, fotografiat în interiorul distrus al unei clădiri, unui reporter de război de la canalul de televiziune Zvezda TV, administrat de Ministerul rus al Apărării.
Scoțând încărcătorul armei de lângă el, continuă el:
„Folosește muniție occidentală de calibru 338. Funcționează foarte bine. Poate penetra o acoperire ușoară dacă inamicul se află în spatele ei. Și, în câmp deschis, poate lovi inamicul la o distanță de până la 1.500 de metri”.
Orsis T-5000 este fabricat de o companie cu sediul la Moscova numită Promtekhnologiya, care a fost sancționată de Statele Unite.
Iar muniția „occidentală”?
Documentele obținute de POLITICO indică faptul că Promtekhnologiya și o altă firmă rusă numită Tetis au achiziționat sute de mii de cartușe fabricate de Hornady, o companie americană care și-a înregistrat produsele sub denumirea de „Accurate”. Deadly. De încredere”. Hornady, fondată în 1949, își rezumă filozofia la fraza: „Zece gloanțe printr-o singură țintă”.
Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că livrările de echipamente militare letale și neletale continuă să ajungă în Rusia, în ciuda impunerii de către Occident a unor sancțiuni fără precedent ca răspuns la invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina anul trecut. Cerințele războiului au scos la iveală lipsa capacității Rusiei de a fabrica gloanțe de lunetist de înaltă performanță, spun experții în apărare, iar acest lucru alimentează o piață neagră înfloritoare pentru muniția occidentală.
Informațiile privind achiziția de astfel de echipamente se ascund la vedere: Detaliile tranzacțiilor – importatori, furnizori și descrieri ale produselor – pot fi găsite online de oricine are acces la internetul rusesc și cunoaște codurile internaționale de clasificare vamală.
Orice, dar nu antiglonț
Într-o „declarație de conformitate” depusă la un registru guvernamental rus și datată 12 august 2022, Promtekhnologiya a declarat că intenționează să se aprovizioneze cu un lot de 102.200 de gloanțe Hornady pentru asamblarea „cartușelor de vânătoare”. Specificațiile – gloanțe de .338 Lapua Magnum – corespund celor ale unui produs din catalogul Hornady.
O a doua declarație purtând aceeași dată se referă la un lot de „tuburi de cartușe fără capac pentru asamblarea cartușelor pentru arme de foc civile” fabricate de Hornady cu aceleași specificații pentru .338 Lapua Magnum.
Descrierea este înșelătoare: 338 Lapua Magnum nu este doar un „cartuș de vânătoare”; este, de asemenea, un proiectil de mare putere, cu rază lungă de acțiune, care a fost dezvoltat de armata occidentală în anii 1980 și folosit de lunetiștii săi în Irak și Afganistan.
Contactat de POLITICO, Steve Hornady, CEO al companiei familiale cu sediul în Grand Island, Nebraska, a negat că a vândut muniție Rusiei în timp de război.
„În momentul în care Rusia a invadat Ucraina, am terminat”, a declarat Hornady într-o scurtă convorbire telefonică.
Hornady a refuzat la început să dea detalii și, când i s-a cerut să revizuiască dovezile, a cerut ca acestea să fie trimise prin fax sau curier, deoarece nu folosește e-mailul. El a răspuns în cele din urmă după ce POLITICO a trimis prin curier cereri scrise de comentarii cu documente justificative.
„În mod categoric NU exportăm nimic în Rusia și nu am avut un permis de export pentru Rusia din 2014”, a răspuns el. „Nu susținem nicio vânzare a produselor noastre către vreun rus și dacă putem afla cum se achiziționează, dacă de fapt o fac, vom lua toate măsurile disponibile pentru a opri acest lucru.”
Hornady a adăugat că a contactat autoritățile americane în urma anchetei POLITICO
El a precizat că legislația americană în vigoare prevede că potențialii clienți trebuie să obțină permisiunea Departamentului de Comerț pentru a reexporta articole fabricate în Statele Unite. „Din câte știm noi, niciunul dintre clienții noștri nu încalcă această lege”, a spus el.
Șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, întrebat ce muniție folosesc trupele sale, a declarat pentru POLITICO că au „o cantitate uriașă de muniție emisă de NATO, rămasă de la armata ucraineană”. Într-un mesaj vocal sarcastic trimis unui jurnalist POLITICO, liderul rus a cerut, de asemenea, ajutor pentru procurarea de avioane de luptă F-35 și puști cu lunetă, mitraliere și lansatoare de grenade fabricate în SUA.
Promtekhnologiya a negat că a depus declarații vamale pentru a importa muniție; a declarat că nu are nicio relație cu Hornady și că are capacitatea de a-și fabrica propria muniție. De asemenea, compania a declarat, în comentarii trimise prin e-mail către POLITICO, că pușca Orsis și muniția pe care compania o produce sunt destinate „vânătorii și sporturilor” și sunt disponibile în mod liber pe piața civilă.
Atât Promtekhnologiya, cât și Alexander Zinovyev, care figurează ca director general al companiei în documentele depuse, au fost sancționați de Ucraina, care citează dovezi că puștile sale Orsis „au fost folosite în operațiunile militare rusești din estul Ucrainei”.