Cum a stârnit mutarea Monolitului lui Tlaloc „furia” zeului aztec?
Tlaloc a fost una dintre cele mai importante zeități din panteonul aztec. Se spune că numele acestei divinități este o combinație a două cuvinte nahuatl, thali și oc, care înseamnă „pământ” și „ceva la suprafață”. Potrivit credinței aztece, Tlaloc era un zeu „conectat cu fenomenele meteorologice ce aveau legătură cu apa.”
Potrivit unui expert al Muzeului Național de Antropologie, „Tlaloc putea fi o divinitate binevoitoare, întrucât trimitea pe ploaia pe pământ, care era esențială pentru agricultură, precum și pentru viața oamenilor și a animalelor. Pe de altă parte, această divinitate putea fi o forță de distrugere, deoarece putea trimite furtuni sau secete ce perturbau viața oamenilor.”
Întrucât Tlaloc era un zeu atât de important, vechii azteci acordau o mare importanță venerării sale
Marele Templu din Tenochtitlan (cunoscut și sub numele de „Templo Mayor”), de exemplu, era dedicat pentru două zeități, dintre care una era Tlaloc. Cealaltă era Huitzilopochtli, zeul aztec al războiului. Treptele care duceau spre altarul lui Tlaloc erau vopsite în albastru și alb. Prima este culoarea asociată cu apa, elementul zeului. În plus, ofrandele găsite în altarul zeității includ obiecte legate de mare, inclusiv corali și scoici. Încă o dată, aceste elemente îl asociau pe Tlaloc cu apa.
Tlaloc a fost venerat și în alte părți ale Imperiului Aztec. În 2011, de exemplu, s-a raportat că un monolit din secolul al VIII-lea d.Hr. care înfățișa un zeu aztec a fost descoperit în statul Morelos, în partea central-sudică a Mexicului. Acest monolit era gravat pe laturile sale. Respectivele gravuri includeau imagini legate de agricultură, precum și imaginea zeului Tlaloc. Arheologii au speculat că acest monolit a fost folosit în scopuri rituale, „în special pentru a cere ploaia de la zeu.”
Un alt artefact splendid asociat cu Tlaloc a fost descoperit în 2006 la ruinele Marelui Templu din Tenochtitlan, în Ciudad de Mexico. Altarul este făcut din piatră și pământ și acoperit cu stuc. Tlaloc și o altă zeitate agricolă sunt reprezentate pe altar sub forma unei frize.
Totuși, una dintre cele mai impresionante reprezentări ale lui Tlaloc rămâne „Monolitul lui Tlaloc”. Asemenea monolitului dezgropat în Morelos în 2011, această sculptură în piatră a fost datată tot în secolul al VIII-lea d.Hr. (O altă sursă susține că monolitul datează din secolul al V-lea d.Hr.) În timp ce primul a fost raportat la o greutate de aproximativ 60 de tone, Monolitul lui Tlaloc este estimat la aproximativ 152 de tone.
Mutarea Monolitului
În 1963, în Ciudad de Mexico se construia Muzeul Național de Antropologie. Autoritățile au decis ca monolitul să fie amplasat la intrarea în muzeu. Oamenii din Coatlinchan au acceptat în cele din urmă această cerere, cu condiția ca în orașul lor să fie construite anumite facilități, precum un drum public, o școală și un centru medical. Acest lucru a fost acceptat, iar la 16 aprilie 1964, monolitul și-a început călătoria spre Mexico City. Monolitul lui Tlaloc a fost transportat cu ajutorul unei remorci gigantice construite special, pe o distanță de aproximativ 48 km.
La sosirea în capitală, monolitul a fost întâmpinat de o mulțime de peste 25.000 de oameni, care îl așteptau în Zocalo, dar și de o furtună neobișnuită, deoarece monolitul ajunsese în timpul sezonului secetos.
„Furtuna din afara sezonului poate părea o coincidență pentru unii, însă eu sunt de părere că aceasta a pornit din cauza tulburării idolului uriaș”, a declarat un inginer expert care a participat la transportul monolitului.
Monolitul lui Tlaloc se află de atunci în fața muzeului, dar din cauza expunerii la intemperii, acesta s-a deteriorat. Prin urmare, în 2014, experții au început să evalueze starea monolitului, astfel încât să îl pregătească pentru o serie de lucrări în vederea restaurării.