Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cum a schimbat sintagma “Moarte trădătorilor!” istoria Țării Românești
Articole online

Cum a schimbat sintagma “Moarte trădătorilor!” istoria Țării Românești

Femeie de moravuri ușoare ?

Născută sub numele Ana Ghiulerasă, aceasta s-a născut în 1805, părinții ei fiind Athanasie Ghiulerasă, comandant de subunitate în cavaleria ușoară și dregător domnesc și Catinca. Când Ana încă era un copil, părinții ei se despart, mama ei vitregă interzicându-i să se ducă la școală, însă Ana nu a ascultat-o.

În anul 1827, pleacă de acasă și se căsătorește cu arendașul Ivancea Dimitriu, un om brutal și limitat, dar foarte interesat de averea soției. După doar trei ani, căsătoria dintre cei doi se destramă, iar soțul rămâne cu zestrea ei.

În 1832 se recăsătorește din interes cu arendașul Nicolae Ipătescu, funcționar la Departamentul Visteriilor, alături de care va participa la întâlnirile intelectualilor care urmau să formeze un guvern provizoriu revoluționar, desfășurate sub egida societății secrete Frăția.

Unele cronici o prezentau ca o femeie de moravuri ușoară, fiind considerată parvenită, interesată mai mult de averea lui Ipătescu și de poziția sa în societate, fiindcă Ana nu rata nici o ceremonie la care soțul ei mergea, în calitate de funcționar al statului.

Pe 9/21 iunie 1848, un grup de revoluționari citesc Proclamația de la Islaz, cu scopul de a îndemna oamenii să lupte împotriva sistemului politic existent în Țara Românească. Cu ajutorul populației, revoluționarii preiau puterea și formează un guvern provizoriu.

La scurt timp, au început primele neînțelegeri, marii boieri profitând de situație și organizând o contralovitură cu ajutorul unor trupe militare, guvernul revoluționar este arestat. Populația ar fi fost înfrântă și resemnată dacă nu ar fi existat o femeie, care printr-o singură acțiune plină de curaj, a pus lucrurile pe făgașul lor progresist pe care porniseră.

Simbolul revoluției din 1848

Un ziar austriac, Allgemeine Osterreichische Zeitung, scria pe 20 iunie 1848: “ Poporul devenise mânios, deoarece nu avea arme și trebuiau să bată în retragere. Disperarea ajunsese la un grad atât de înalt, încât o eroină parcă se năpustise din nori, venind pe Podul Mogoșoaiei cu două pistoale în mână. Ea striga din toate puterile: “Moarte trădătorilor! Tineri, curaj, salvați libertatea! ” Aceste cuvinte ale tinerei eroine, numele ei fiind Ana Ipătescu, electrizează masele.”

Prin urmare, masele au dat năvală asupra guvernului, gruparea revoluționară participând astfel la mișcarea europeană pentru libertate și dreptate. Ana Ipătescu s-a stins din viață în anul 1875, însă până în prezent nu este cunoscut locul în care a fost îngropată.

Registration

Aici iti poti reseta parola