Cine a fost tânăra domniță care i-a fascinat sufletul lui Ștefan cel Mare la bătrânețe?
Istoricilor le este cunoscut faptul că Ştefan cel Mare s-a căsătorit de trei ori, însă primele două căsătorii au fost încheiate pe baza unor alianțe politice, sentimentele domnitorului contând mai puțin. Prima căsătorie a avut loc pe 5 iunie 1463, când Ştefan cel Mare s-a căsătorit cu Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion. Cea de-a doua căsătorie a avut loc în septembrie 1472, când domnitorul s-a căsătorit cu Maria de Mangop, moștenitoarea familiei imperiale bizantine.
Singura căsătorie în care Ştefan cel Mare a dat frâu liber sentimentelor a fost cea cu Maria Voichița, care era cu 25 de ani mai tânără decât el. La momentul când Ştefan s-a îndrăgostit de Maria Voichița, aceasta era o adolescentă de 16 ani. Domnița, născută în 1457 la Târgoviște, era singurul copil al voievodului Radu cel Frumos. După ce Ştefan cel Mare a intrat în conflict cu tatăl Mariei, acesta din urmă a fost alungat, iar familia sa a devenit prizoniera domnitorului moldovean în urma unui asalt organizat de acesta pe 24 noiembrie 1473.
După ce au ajuns la curtea lui Ştefan cel Mare, doamna Despina și fiica ei Maria Voichița au fost date în grija nevestei domnitorului, Maria de Mangop. La vârsta de 16 ani, această domniță era o apariție impresionantă datorită frumuseții sale.
”Maria Voichiţa pare a fi moştenit frumuseţea tatălui ei Radu, supranumit cel Frumos”, relatează Constantin Gane în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.
Farmecele tinerei nu au putut fi ignorate de către domnitor, iar după ce i-a câștigat inima, Maria Voichița a reușit să iasă din statutul de prizonieră și să devină amanta lui. S-ar fi spus că tânăra avea aspirații să devină doamna Moldovei, chiar dacă domnitorul era deja căsătorit cu Maria de Mangop.
Prins la mijloc: Între iubire și avere
Stefan și frumoasa domniță, care era cu 25 de ani mai tânără decât el, au avut o relație timp de aproape 4 ani, sub privirile nevestei sale. Conform istoricilor, domnitorul a ezitat să se despartă în mod oficial de Maria de Mangop, datorită proprietăților pe care aceasta le avea în Crimeea.
Maria de Mangop a fost cuprinsă de tristețe și deznădejde când și-a dat seama că a pierdut în fața amantei sale mai tinere. În cele din urmă, ea a încetat din viață în anul 1477, rămasă singură și umilită, ceea ce a deschis drumul Mariei Voichița spre rangul de doamnă a Moldovei.
”Şi rivalitatea dintre două femei, între doamna şi viitoarea doamnă, durerea de a-şi vedea dragostea stingherită, de-a se vedea părăsită când tocmai avea mai mare nevoie de sprijin, acestea au dus desigur în mormânt pe tânăra domniţă de neam împărătesc”, relatează Constantin Gane în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.
În anul următor, Ştefan cel Mare s-a căsătorit oficial cu Maria Voichiţa. La momentul nunţii, Ştefan avea 45 de ani, iar Maria Voichiţa doar 21. La ceremonia de nuntă, care a avut loc în vara lui 1478, a fost prezentă şi Despina, soţia lui Radu cel Frumos, care a fost de acord să-l aibă pe Ştefan ca ginere, chiar dacă au existat neînţelegeri în trecut între ei.
Căsnicia cu Maria Vochiță
După căsătoria cu Maria, domnitorul nu ar mai fi fost infidel ca în trecut. Semnele iubirii profunde a lui Ștefan cel Mare pentru soția sa mai tânără, Maria Voichița, sunt evidențiate prin intermediul bisericilor pe care le-au construit împreună, inclusiv celebra Mănăstire Voroneț și Biserica Sfântul Nicolae din Dorohoi, precum și prin frescele pe care le-a comandat în semn de afecțiune pentru ea. De asemenea, cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani a Mariei Voichița, Ștefan i-a oferit un dar cu adevărat special – Biserica de la Pătrăuți, ca un simbol al iubirii lor durabile și sincere.
Maria Voichiţa și Ștefan au fost binecuvântați cu trei copii, primul lor născut fiind Bogdan-Vlad, care a venit pe lume la un an după căsătoria celor doi, mai exact în anul 1479. Ana și Maria s-au născut câțiva ani mai târziu. Din păcate, Ana a murit în anul 1499, iar Maria a devenit soția nobilului polonez Teodor Wisniowiecki. Maria a rămas alături de domnitorul Ștefan până la trecerea sa în neființă, în 1504. Maria Voichița a trăit încă șapte ani, până în 1511.