Cum a devenit Asclepius zeul vindecării?
Cu toate acestea, caduceul nu are nimic de-a face cu medicina. Caduceul aparținea zeului Hermes, care nu era zeul sănătății sau al medicinei, dar bastonul său este ușor de confundat cu un toiag similar, cu un singur șarpe care se înfășoară pe baston, cunoscut sub numele de toiagul lui Asclepius.
Cine a fost Asclepius și de ce este asociat cu medicina, în condițiile în care zeul sănătății era Apollo?
Asclepius este considerat un zeu și erou în mitologia greacă; el reprezintă aspectul vindecător al artelor medicale. Asclepius a fost fiul lui Apollo (zeul vindecării și al bolilor), dar mama sa a fost diferită în funcție de autorii care au consemnat miturile.
Una dintre posibilele mame ale lui Asclepius a fost Coronis, o prințesă muritoare din Tesalia; cealaltă mamă ar fi putut fi o femeie pe nume Arsinoe. Multe personaje din mitologia greacă se numesc Arsione. Totuși, în cazul lui Asclepius, Arsinoe ar fi putut fi fiica lui Leucipus și sora lui Hilaeria și Phoebe.
Există și relatări conform cărora Apollo l-a creat pe Asclepius fără ajutorul unei femei. Mama lui Asclepius nu a făcut parte din viața lui deoarece, în majoritatea poveștilor, aceasta îi este infidelă lui Apollo și este ucisă în timp ce este însărcinată. În cele mai multe relatări, Apollo se năpustește și eliberează copilul din pântece înainte ca trupul mamei să fie înghițit de flăcările unui rug funerar.
Apollo era un tată singur care l-a crescut pe Asclepius de tânăr
Asclepius s-a născut cu unele dintre puterile de vindecare divine ale lui Apollo, dar tatăl său i-a oferit o educație suplimentară despre cum să vindece bolnavii și răniții.
Apollo nu a fost singurul individ care i-a oferit o educație medicală lui Asclepius, centaurul Chiron fiind, de asemenea, unul dintre profesorii săi. Chiron era cunoscut drept cel mai inteligent și educat centaur, fiind renumit pentru abilitățile și cunoștințele sale în domeniul medicinei. Lui Chiron i s-a atribuit descoperirea științei ierburilor și a medicamentelor, precum și descoperirea botanicii și a farmacologiei.
Nu a trecut mult timp până când Asclepius a devenit un vindecător faimos în toată Grecia
Asclepius este întotdeauna reprezentat ținând în mână un toiag cu un șarpe înfășurat în jurul lui, cunoscut sub numele de toiagul lui Asclepius. Există două explicații diferite cu privire la modul și motivul pentru care șarpele este înfășurat în jurul toiagului.
Din prima relatare lipsesc unele detalii, dar Asclepius a arătat „un fel de blândețe față de un șarpe”. Nu se știe care a fost acea bunătate, dar mulți presupun că Asclepius a ales să nu ucidă șarpele atunci când s-au intersectat. În schimbul actului de bunătate, șarpele s-a urcat pe toiagul acestuia și „și l-a învățat cunoașterea secretă”.
Observând faptul că pruncul lor nu era de găsit, Minos l-a trimis pe Asclepius (numit uneori Polyidus) să îl găsească pe băiat.
Când Asclepius a căutat în pivnița de vinuri a palatului, l-a găsit pe Glaucus mort într-un butoi cu miere. Minos i-a cerut vindecătorului să-i readucă fiul la viață, dar Asclepius a răspuns că nu poate face asta.
Minos s-a înfuriat și i-a transmis lui Ascelpius că oracolul din Delphi i-a mărturisit că oricine îl va găsi pe băiat îl poate readuce la viață. Ei bine… într-un fel. Ceea ce i-a spus de fapt Oracolul din Delphi lui Minos a fost: „O creatură minunată s-a născut printre voi: oricine găsește adevărata asemănare pentru această creatură va găsi și copilul”. Oracolul din Delphi oferea întotdeauna răspunsuri enigmatice, iar în acest caz, Minos a presupus că Oracolul vorbea despre un nou vițel care se născuse în turma acestuia.
Se spunea că vițelul își schimba culoarea de trei ori pe zi, trecând de la alb la roșu și apoi la negru. Asclepius a menționat că „acel vițel își schimbă culoarea la fel ca un mur care se coace”, iar Minos a fost imediat convins că Asclepius îl va găsi pe Glaucus și îl va readuce la viață.
Regele Minos nu a acceptat un refuz din partea lui Asclepius și l-a închis într-o pivniță, lăsându-l să se gândească cum să îl readucă pe băiat la viață. Un șarpe s-a strecurat pe lângă Asclepius, iar ca răspuns, vindecătorul a luat o sabie și a ucis șarpele.
Spre surprinderea lui Asclepius, un alt șarpe s-a întors cu o plantă în gură pe care a pus-o pe corpul șarpelui mort, iar acesta a revenit la viață în mod miraculos. Asclepius a folosit aceeași plantă pentru a-l readuce la viață pe Glaucus.
Asclepius împotriva Hades
După ce a învățat cum să-i readucă la viață pe cei morți, Asclepus i-a reînviat pe Acpaneus, Lycurgus și, probabil, Hippolytus, la cererea lui Artemis.
Hades, fratele mai mic și irascibil al lui Zeus care comanda lumea subterană, era nemulțumit că Asclepius readucea oamenii la viață, ceea ce însemna că aceștia nu treceau niciodată în lumea subterană. Hades s-a plâns lui Zeus de faptul că Asclepius „îi fura supușii”, ceea ce era adevărat, dar Zeus era mai îngrijorat de faptul că Asclepius îi învăța „arta reînvierii pe alți oameni”.
Asclepius nu era Prometeu și nu avea de gând să fure învierea și să o predea muritorilor, totuși a fost ucis, iar într-un act de răzbunare, Apollo a ucis toți ciclopii, ființele care produceau trăsnetele lui Zeus. Acest lucru nu a picat bine, iar Apollo a fost alungat din Olimp timp de un an.
Zeus a așezat trupul lui Asclepius printre stele, creând constelația cunoscută sub numele de Ofiucus. Cererea lui Apollo către Zeus a fost de a-l readuce la viață pe Asclepius, iar Zeus l-a așezat pe vindecător printre stele, transformându-l în zeu.