Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Statuia lui Apollo, „Ucigașul de șopârle”, a fost descoperită la un centru termal etrusc și roman
Articole online

Statuia lui Apollo, „Ucigașul de șopârle”, a fost descoperită la un centru termal etrusc și roman

statuie Apollo

Apollo este cunoscut și sub numele de „Ucigașul șopârlelor”. 

Descoperirea a avut loc în timpul săpăturilor dintr-un centru spa etrusc și roman din San Casciano dei Bagni, în Toscana

Spa-ul este alimentat de izvoare geotermale, pe care etruscii le foloseau pentru a furniza apă la o temperatură medie de 42 °C complexului Balnea Clusinae.

Potrivit legendei, situl a fost fondat de Porsenna, un rege etrusc din Chiusi, deși arheologii sugerează că complexul a fost construit de etrusci în secolul al III-lea î.Hr.

În timpul perioadei romane, stațiunea balneară a devenit o atracție populară pentru beneficiile terapeutice, figuri notabile precum Cezar Augustus fiind un vizitator frecvent.

Arheologii au găsit fragmente ale unei statui în mărime naturală a lui Apollo Sauroctonos pe marginea Marii Băi, care sunt copii romane ale unei statui de bronz create de sculptorul grec Praxiteles, cel mai renumit dintre sculptorii din Attica din secolul al IV-lea î.Hr, potrivit Heritage Daily.

Exemplarele copiate datează în general din secolele I-II d.Hr. și îl înfățișează pe Apollo în tinerețe, pe punctul de a prinde o șopârlă care se urcă într-un copac. Poetul roman Marțial a scris o epigramă despre statuile lui Apollo Sauroctonos.

Apollo, venerat ca divinitate asociată cu vindecarea și bolile, primea ofrande de la solicitanții care căutau remedii pentru suferințele lor. În plus, reprezentarea lui Apollo vânând o șopârlă poate fi asociată cu oftalmologia, deoarece șopârlele erau considerate un ingredient cheie pentru vindecarea afecțiunilor oculare.

Săpăturile au descoperit, de asemenea, un altar cu o inscripție bilingvă în latină și etruscă din secolul I d.Hr., ceea ce indică influența continuă a culturii etrusce până în epoca imperială romană.

Figurina lui Apollo dansând a fost descoperită anterior

Printre descoperirile remarcabile de bronz din 2022 se numără o figură care dansează a lui Apollo dezgropată din cel mai vechi bazin al sanctuarului. Această figură este estimată a fi din jurul anului 100 î.Hr.

Din punct de vedere al dimensiunii și stilului, Apollo Sauroctonos din marmură datează probabil din secolul al II-lea d.Hr.

Cu toate acestea, a suferit daune la începutul secolului al V-lea d.Hr. când creștinarea zonei a dus la distrugerea templelor și a statuilor în bazine, ceea ce a dus la închiderea sanctuarului.

Izvoarele termale și apele minerale din San Casciano dei Bagni erau considerate a avea puteri vindecătoare, despre care se credea că sunt acordate de figuri divine pricepute în medicină, precum Hygieia (zeița greacă a sănătății), Apollo (zeul grec al vindecării și al bolilor) și Asclepius (zeul grec al sănătății).

Cei care „se scăldau” în izvoarele termale credeau că se conectează direct cu acești zei, căutând leacuri pentru diferite boli și afecțiuni.

Registration

Aici iti poti reseta parola