Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a determinat o conspirație fanatică împotriva nativilor americani apariția primului caz al FBI-ului?
Articole online

Cum a determinat o conspirație fanatică împotriva nativilor americani apariția primului caz al FBI-ului?

Cum a determinat o conspirație fanatică împotriva nativilor americani apariția primului caz al FBI-ului?

Trei dintre membrii tribului Osage care au fost uciși într-un complot vicios pentru bogăția petrolieră

Trei dintre membrii tribului Osage care au fost uciși într-un complot vicios pentru bogăția petrolieră

De la descoperirea unor mari depozite de petrol sub pământurile nativilor americani Osage din Oklahoma, tribul a devenit unul dintre cel mai bogate așezări din lume. Cu toate acestea, mulți coloniști au conspirat pentru a uzurpa bogăția tribului prin birocrație, căsătorii și, în cele din urmă, prin crimă. Disperați, Osage au apelat la o nouă agenție federală capabilă să îi poată salva – FBI-ul.

O scurtă istorie a prosperității populației Osage

Tribul Osage a populat inițial zona Missouri de Vest, de-a lungul râului Ohio. Aceștia erau un popor formidabil, așa cum i-a descris odată pictorul George Caitlin. Tribul a avut prima experiență cu europenii prin intermediul comercianților francezi de blănuri la sfârșitul secolului al XVII-lea, iar relațiile inițiale s-au dovedit a fi benefice pentru Osage. În schimbul pieilor de animale de vânătoare, aceștia au primit arme și pulbere de la francezi, ceea ce le-a permis Osage să devină cel mai puternic trib din regiune.

O reprezentare a populației Osage realizată de pictorul George Caitlin

O reprezentare a populației Osage realizată de pictorul George Caitlin

Soarta tribului Osage a început să se schimbe odată cu achiziționarea Louisianei și sosirea coloniștilor americani. Spre deosebire de francezi, americanii nu erau interesați să facă comerț cu Osage, ci mai degrabă să acapareze pământurile tribale pentru ei înșiși. În ciuda încercărilor de a negocia tratate cu Statele Unite pentru a-și păstra drepturile de proprietate, Osage au fost împinși din ce în ce mai departe spre vest, pe măsură ce americanii invadau tot mai mult teritoriul lor. Tribul a fost stabilit în cele din urmă într-o zonă întinsă între Kansas și Oklahoma de astăzi în 1865.

O tabără Osage din Oklahoma

O tabără Osage din Oklahoma

Congresul i-a presat să își vândă pământurile din Kansas prin Tratatul de la Drum Creek din 1870

Tribul a fost mutat din nou în Oklahoma, unde se află și astăzi Națiunea Osage. Inițial li se alocaseră doar terenurile cele mai puțin accesibile din teritoriu, iar rezervele de hrană promise nu s-au materializat.

Cu toate acestea, terenul stâncos pe care Osage fusese forțat să se mute deținea un secret extraordinar: sub solul aparent lipsit de valoare se aflau „unele dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din Statele Unite”.

După secole de abuzuri și promisiuni încălcate din partea guvernului Statelor Unite, tribul Osage a fost suficient de înțelept pentru a ști că trebuie să acționeze rapid astfel încât să profite la maximum de norocul lor. În 1906, datorită abilităților de negociere inteligente ale șefului Big Heart, Congresul a ratificat Actul de alocare Osage, care garanta drepturile asupra minereurilor din teritoriul Osage doar membrilor tribului, ceea ce înseamnă că terenurile din rezervație, acum foarte valoroase, puteau fi doar moștenite, nu și cumpărate, păstrând astfel averea în interiorul tribului.

Șeful Big Heart s-a asigurat că bogăția Osage va rămâne în posesia membrilor tribului

Șeful Big Heart s-a asigurat că bogăția Osage va rămâne în posesia membrilor tribului

Lăcomia necruțătoare care îi impulsionase pe coloniștii albi se întorsese împotriva lor în totalitate. Acum erau forțați să închirieze terenuri de la trib pentru a extrage aurul negru de sub proprietatea rezervației. Până în 1923, Osage câștigau peste 30 de milioane de dolari pe an din arendă și redevențe, o sumă echivalentă cu aproximativ 400 de milioane de dolari în prezent.

„Milionarii roșii”

Descoperirea petrolului pe pământurile lor i-a transformat pe Osage din pragul foametei în „unii dintre cei mai bogați oameni de pe glob”. „Locuiau în vile și dispuneau de mașini cu șofer. Aveau servitori, dintre care mulți erau albi”, a scris David Grann, autorul cărții „Killers of the Flower Moon”: The Osage Murders and the Birth of the FBI.

Publicul american a devenit fascinat de Osage, pe care i-a etichetat cu intoleranță drept „milionari roșii”. Într-adevăr, toți banii din lume nu puteau șterge stereotipurile rasiste.

Invidia și rasismul față de Osage au fost mult mai profunde decât titlurile răutăcioase din ziare. În 1924, „sub pretextul ideii că Osage au nevoie de protecție”, Congresul a insistat asupra numirii unui tutore alb pentru fiecare membru al tribului, care să îi administreze bunurile și să supravegheze modul în care își cheltuie bogăția obținută din petrol. Un veteran Osage din Primul Război Mondial a declarat: „Am luptat în Franța pentru această țară și totuși nu mi se permite nici măcar să-mi semnez propriile cecuri”.

Cei mai mulți dintre acești „administratori de fonduri” numiți de guvern urmăreau doar să sustragă cât mai multă avere pentru ei înșiși. „Ne scalpează sufletele aici”, s-ar fi plâns un membru Osage resemnat.

Consiliul Osage și reprezentanții triburilor din Washington D.C.

Consiliul Osage și reprezentanții triburilor din Washington D.C.

În mai 1921, cadavrele a doi membri ai tribului – Anna Brown și Charles Whitehorn – au fost găsite în pădurile din Osage County

Amândoi fuseseră împușcați, dar forțele de ordine locale erau în mare parte formate din oameni amatori, nefiind instruiți și echipați pentru a face față unor infracțiuni grave. Investigațiile nu au condus nicăieri, iar crimele au continuat.

„Din cauza mandatului conform căruia averea Osage putea fi transmisă doar prin moștenire, coloniștii albi au mers atât de departe încât s-au infiltrat în familiile Osage prin căsătorie”

Departamentul de Justiție nu mai putea să închidă ochii la uciderea sistematică a indigenilor Osage

În cele din urmă, au trimis agenți de la Biroul de Investigații proaspăt creat. „Domnia terorii Osage” a dus la moartea a cel puțin 24 de indieni. Comunitatea și-a luminat casele toată noaptea pentru a spori securitatea. Unele familii au inițiat propriile investigații private, care s-au soldat adesea cu moartea celor implicați.

Între timp, directorul FBI, J. Edgar Hoover, a vrut să transpună o imagine bună a FBI-ului, deoarece agenția era nouă și avea nevoie de o „reclamă” bună. Prin urmare, l-a trimis pe fostul polițist texan Tom White să conducă ancheta.

Experiența sa de om al legii din Texas îi întărise nervii și refuza să se lase intimidat de moartea anchetatorilor anteriori. White a recrutat un grup de cowboy sub acoperire pentru a cerceta Osage County. Ceea ce au descoperit a fost mult mai malefic decât au presupus inițial.

Au constatat că sistemul de tutori era extrem de corupt. Multe dintre crime erau comise de apropiații victimelor, mai ales în rândul celor din căsătoriile mixte.

Dar chiar și după ce au fost aduși în fața justiției, mulți dintre infractori au fost eliberați de un juriu corupt. Au fost mulți cei care au păstrat tăcerea, inclusiv forțele de ordine, reporterii și membrii comunității, care au permis ca aceste crime să continue.

„Bogăția care îi salvase pe Osage de la foamete a condamnat tribul la suferință.” După cum remarca o căpetenie în 1928: „Într-o zi, acest petrol va dispărea și nu vor mai exista cecuri lunare consistente…atunci voi fi sigur că poporul meu va fi mai fericit”.

Registration

Aici iti poti reseta parola