Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Crimele de neiertat ale polițiștilor din Serviciul de ordine evreiască din Ghetoul de la Varșovia împotriva fraților lor
Articole online

Crimele de neiertat ale polițiștilor din Serviciul de ordine evreiască din Ghetoul de la Varșovia împotriva fraților lor

O nouă carte despre „polițiștii” Ghetoului din Varșovia care i-au trimis pe frații lor evrei la moarte a fost scrisă de istoricul polonez Katarzyna Person, care citează relatări de primă mână pentru a dezvălui realitatea sumbră care a pregătit Holocaustul.

Când deja sufereau de boli și foame, evreii din ghetoul din Varșovia au început să fie adunați pentru deportare în lagărul de exterminare Treblinka, în 1942.

Autoritățile germane au condus operațiunile, dar s-au bazat și pe polițiștii evrei din ghetou – un grup numit oficial Serviciul de ordine evreiască.

Un capitol dureros al istoriei Holocaustului, povestea poliției evreiești din capitala poloneză ocupată face obiectul unei noi cărți, „Poliția ghetoului din Varșovia: serviciul de ordine evreiască în timpul ocupației naziste”, de către istoricul Katarzyna Person.

„Este un subiect de mare emoție”, a spus Person, care lucrează în prezent la Institutul Istoric Evreiesc din Varșovia.

Ea a declarat pentru The Times of Israel: „Este un subiect care a legat, după război, colaboratorii cu acțiunile lor împotriva comunității lor în timpul marii conflagrații mondiale”.

„Am simțit că este ceva despre care ar trebui să vorbim”, a spus ea.

„Nimeni nu a realizat cu adevărat o privire corectă aupra subiectului.”

Publicată pentru prima dată în poloneză, cartea a fost tradusă în engleză de Zygmunt Nowak-Solinski și lansată de Cornell University Press în parteneriat cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

Cartea se bazează pe surse primare, precum jurnale.

Unele au fost scrise de membri ai organizației secrete evreiești care și-au văzut familiile devastate de acțiunile polițiștilor.

Altele au fost scrise chiar de polițiștii evrei – inclusiv Stanislaw Adler, care a continuat să ocupe funcții de conducere politică în Polonia de după război, dar s-a sinucis în 1946, în urma pogromului de la Kielce.

Peste 1.000 de persoane au servit în Serviciul de Ordine Evreiască din Ghetoul din Varșovia, dar alte astfel de grupuri au fost înființate în ghetourile naziste din alte părți ale Europei ocupate.

La Varșovia, polițiștii evrei au răspuns în fața autorității germanilor, dar se aflau sub supravegherea directă a Poliției Albastre poloneze.

Rolul lor oficial era să lucreze cu consiliul evreilor sau Judenrat, care deținea o supraveghere nominală asupra ghetoului.

„În fiecare ghetou, responsabilitățile lor erau puțin diferite”, a spus Person.

„Modul în care au răspuns și au lucrat cu Poliția Albastră și cu autoritățile germane a fost diferit.”

Ea a menționat că „cei mai mulți nu s-au antrenat pentru a fi polițiști”.

„Acesta este un studiu major al problemei dificile a colaborării evreiești și tratează problemele morale complexe pe care aceasta le ridică într-o manieră clară și lipsită de pasiune”, a scris profesorul emerit al Universității Brandeis, Antony Polonsky, într-un e-mail trimis The Times of Israel.

„Ar trebui citit de toți cei interesați de Holocaustul din Polonia”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola