O specie care ridică semne de întrebare
Paleontologii de la Muzeul din Ontario au numit noua specie Titanokorys gainesi și au datat-o în perioada cambriană, o parte a unei ere de acum 541-485,4 milioane de ani, care a produs cea mai intensă explozie a unei evoluții. În timp ce majoritatea organismelor care locuiau în ocean în acea perioadă nu erau foarte mari, Titanokorys avea o lungime de peste jumătate de metru.
„Dimensiunea acestui animal este absolut uimitoare, acesta fiind unul dintre cele mai mari animale din perioada cambriană găsite vreodată”, a spus Jean-Bernard Caron, curator al paleontologiei nevertebratelor.
Atât Titanokorys, cât și Anomalocaris erau artropode primitive cu „ochi cu mai multe fațete, o gură în formă de felie de ananas, căptușită cu dinți, o pereche de gheare sub cap pentru a captura prada și un corp care le ajuta să înoate.”
„Aceste animale au avut un impact mare asupra ecosistemelor de pe fundul mării. Membrele lor din față arătau ca niște greble stivuite și au fost foarte eficiente în a aduce tot ce capturau „, a adăugat Caron.
Unele specii aveau capetele mari, iar Titanokorys avea unul dintre cele mai mari capete. Din păcate, oamenii de știință nu cunosc foarte multe detalii privind varietatea de dimensiuni și forme ale carapacei craniului, însă cel al lui Titanokorys a fost probabil conceput pentru a-l ajuta să se hrănească pe fundul oceanului.
10 ani de descoperiri
„Capul este atât de lung în raport cu corpul, încât aceste animale sunt cu adevărat puțin mai mult decât niște animale subacvatice”, a declarat Joe Moysiuk, coautor al studiului și doctorand în ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din Toronto.
Șistul Burgess, situat în Parcul Național Kootenay din Canada, a fost descoperit în urmă cu mai puțin de 10 ani. Cu toate acestea, oamenii de știință au găsit în zonă mai multe rude mai mici ale Titanokorys, cu carapace similare. Potrivit paleontologilor, Titanokorys și rudele sale ar fi putut concura împotriva unei prade care locuia pe fundul oceanului.