Evenimentul Istoric > Articole online > CORONAVIRUS. Două scenarii de la Fondul Monetar Internaţional referitoare la economia mondială
Articole online

CORONAVIRUS. Două scenarii de la Fondul Monetar Internaţional referitoare la economia mondială

Epidemia determină Fondul Monetar Internaţional la revizuirea preziunii privind creşterea de 3,3% a economiei mondiale în 2020, comparativ cu anul trecut.

În opinia FMI, extinderea epidemiei va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale.

Anunţul vine de la directorul general al Fondului, Kristalina Georgieva, în cadrul unui discurs rostit la 22 februarie la Riad.

În cazul unei propagări persistente a coronavirusului, acest lucru va avea consecinţe mai grele asupra economiei mondiale.

China

Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, conform aceloraşi previziuni

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se desfăşoară la Riad, Arabia Saudită.

Georgieva a precizat că FMI examinează mai multe scenarii pesimiste dacă epidemia de Covid-19 durează mai mult şi se extinde semnificativ pe plan global.

Adresându-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: „În actualul nostru scenariu de bază, politicile anunţate sunt implementate şi economia chineză va reveni la normal în trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor şi de scurtă durată. Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă şi se extinde pe plan global, iar consecinţele asupra creşterii economice sunt mult mai extinse”.

Oficialii din China au dat asigurări că încă poate fi îndeplinită ţinta de creştere pentru 2020, în pofida epidemiei.

Japonia

Ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale în cazul în care epidemia se răspândeşte şi mai mult şi le-a spus jurnaliştilor că participanţii la reuniunea G20 susţin că este necesar un răspuns coordonat în privinţa impactului virusului.

Luna trecută, FMI a anunţat că se aşteaptă ca ritmul de creştere al economiei mondiale să accelereze de la 2,9% în 2019, la 3,3% în 2020 şi la 3,4% în 2021.

„Sperăm în continuare că impactul va fi unul de forma unei curbe în V, cu un declin semnificativ în China şi o relansare semnificativă după ce virsul va fi ţinut sub control. Dar nu excludem posibilitatea să avem un scenariu diferit de genul unei curbe în U, în care impactul va fi unul mai de durată”, a declarat anterior Georgieva. 

Franţa

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat duminică faptul că Franţa a înregistrat o scădere cu 30-40% a numărului de turişti ca urmare a epidemiei de coronavirus, care acum cuprinde şi Europa.

Scăderea numărului de turişti are un impact important asupra economiei franceze, a mai spus ministrul.

Franţa este una dintre ţările cele mai vizitate din lume de către turişti, iar turismul în general reprezintă circa 8% din Produsul Intern Brut al ţării.

Le Maire a declarat că ţara sa primea circa 2,7 milioane de turişti chinezi anual, dar că nu va mai fi cazul în 2020.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola