Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Coreea de Nord avertizează asupra unor consecințe „nedorite”, în timp ce SUA și Coreea de Sud plănuiesc noi teste militare
Articole online

Coreea de Nord avertizează asupra unor consecințe „nedorite”, în timp ce SUA și Coreea de Sud plănuiesc noi teste militare

teste

Coreea de Nord avertizează asupra unor consecințe „nedorite”, în timp ce SUA și Coreea de Sud plănuiesc noi teste militare

Choe Jin, directorul adjunct al Institutului pentru dezarmare și pace din Coreea de Nord, o organizație de stat administrată de ministerul nord-coreean de externe, a declarat săptămâna aceasta pentru Associated Press că exercițiile militare americano-sud-coreene „conduc Peninsula Coreeană în pragul războiului”.

„În cazul în care SUA și aliații săi vor opta pentru o confruntare militară cu noi, se vor confrunta cu o instabilitate fără precedent din punct de vedere al securității”, a declarat Jin, adăugând că „SUA ar trebui să țină cont de faptul că vor fi tratate pe picior de egalitate atunci când ne amenință cu arme nucleare”.

Jin a mai spus că SUA ar trebui să înceteze „politica sinucigașă de ostilitate” cu Coreea de Nord dacă nu dorește să se confrunte cu „o consecință nedorită”.

Exercițiile militare comune între SUA și Coreea de Sud, aliați de mult timp, sunt evenimente regulate

Exercițiile au fost mai reduse în ultimii ani, dar în acest an, cele două țări vor relua exercițiile comune pe teren pentru prima dată din 2018, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării. Reacția Coreei de Nord a fost până acum în concordanță cu răspunsurile la exercițiile anterioare, pe care le consideră un precursor al unei invazii.

Exercițiile militare din timpul verii au fost reduse din cauza COVID-19, a încercărilor de a reduce tensiunile cu Nordul și, în timpul administrației Trump, a plângerilor prezidențiale cu privire la costul exercițiilor.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol, al cărui prim mandat a început în luna mai, a declarat totuși că aceste exerciții comune ar trebui să fie normalizate ca mijloc de descurajare împotriva Coreei de Nord, care are din nou un comportament provocator.

„SUA și Coreea de Sud demonstrează în mod clar cât de apropiată este alianța lor”, a declarat pentru Insider Bruce Bennett, analist senior în domeniul apărării la RAND Corporation. „Trebuie să ne întrebăm dacă Kim Jong-Un nu își dă seama că acest lucru este vina lui. Dacă nu ar fi făcut mai multe teste cu rachete în acest an, nu am fi ieșit să arătăm puterea alianței noastre”.

Coreea de Nord a efectuat 31 de teste cu rachete în 2022, inclusiv unul despre care susține că a fost prima sa lansare reușită de ICBM din 2017. La 6 iunie, la doar 24 de ore după ce Coreea de Nord a lansat opt rachete cu rază scurtă de acțiune, SUA și Coreea de Sud au efectuat un test comun de rachete despre care șeful Statului Major al Armatei a declarat că „a demonstrat capacitatea și postura de a lansa lovituri de precizie imediate la originea provocărilor, chiar dacă Coreea de Nord lansează rachete din diverse locații”.

Dar Coreea de Sud spune că ar putea urma în curând și alte teste provocatoare din partea Nordului, inclusiv primul său test nuclear din septembrie 2017. Președintele Yoon a declarat că Coreea de Nord este pregătită să efectueze un test nuclear în orice moment.

„Credem că nu doar la sfârșitul acestei luni, ci încă de la învestirea mea, este pe deplin pregătită și capabilă să o facă oricând va decide”, a declarat Yoon reporterilor vineri. În luna mai, CNN a relatat că SUA au evaluat că Coreea de Nord ar putea fi pregătită să efectueze un alt test nuclear până la sfârșitul lunii.

Bennett a declarat că nu ar fi o surpriză dacă Coreea de Nord s-ar îndrepta spre un test nuclear ca „următoarea provocare majoră” a acestora.

„Faptul că SUA participă la acest antrenament îi va provoca lui Kim tot felul de îngrijorări”, a declarat Bennett pentru Insider. „El nu vrea să consolideze alianța noastră, dar a făcut o treabă foarte bună în acest sens în acest an”.

Registration

Aici iti poti reseta parola